2014. 09. 07.

Kristine Barnett: A szikra -könyv ajánló

Ezt a könyvet elsősorban azoknak a szülőknek ajánlom, akik autista gyermeket nevelnek.
De minden olyan szülőnek is, aki
-speciális gyermeket nevel
-szeretne tenni gyermeke jövőjéért
-szeretné felismerni a gyermekében lévő tehetséget
-nem fél kipróbálni más nevelési, oktatási alternatívákat
-nem sajnál időt, energiát fáradságot, befektetni egy életbe


Ez a könyv egy anyuka története, aki szembemegy az árral. Figyel a gyermekére, nem törődik bele a diagnózisba, képes vitába szállni azért, amit jónak gondol gyermekével kapcsolatban. A nehézségek között is feltalálja magát. Kitartása, odaszántsága, bátorító példa lehet számunkra, még ha nem is lángelme a gyermekünk.
Mert minden gyermekben van tehetség, csak meg kell találnunk azt és abba az irányba kell mozdítani a sorsát, hogy ki tudja bontani "szárnyait." 
A magyar közoktatás rendszere nem igen kedvez ennek:(
Biztos, hogy nem egyszerű így, de érdemes próbálkozni.:)
Ami még nagyon nemes dolog szerintem, hogy ő maga is foglalkozott speciális gyerekekkel és mindezt ingyen, önerőből, saját zsebből, annak ellenére, hogy nem éppen gazdag.

Idézetek a könyvből, amik engem megragadtak:
"A gyermekek érdeklődésének a meglovagolása talán nem tartozott a velük foglalkozók hagyományos eszköztárához, én azonban mindig is eléggé ebben a szellemben dolgoztam a napköziseimmel.
...mindenkiben rejtőzik ösztönös tehetség, amivel nyújtani tud valamit, még ha nem várt formában jelentkezik is. És kezdtem úgy vélni, mindenki attól függően érhet el nagyszerű eredményeket, hogy már gyermekkorában felismerik és hasznosítják-e a tehetségét.
Újra meg újra feltűnt, hogy ha a gyermekek azzal foglalkozhattak, amit szerettek, ez egyéb készségeiket is fejlesztette.
Én már évek óta hittem abban, hogy bármely gyermek felülmúlja várakozásainkat, ha módot találunk szenvedélye fölszítására.
...ez a hozzáállás a sajátos nevelési igényű gyerekeknél ugyanolyan eredménnyel jár, amilyet az évek során a kezem alatt megfordult átlagos gyerekeknél tapasztaltam.
Szinte mindenben, amit csináltunk, akadt valami tapintási összetevő.
...meggyőződésem az is, hogy az érzékeinken át gyógyulunk, és ez nemcsak az autista gyerekekre és sajátos igényű más emberekre, hanem mindenkire érvényes."

Szeretnél többet, akkor olvasd el a könyvet:')))
Megvásárolható:https://www.libri.hu/konyv/kristine_barnett.a-szikra.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése