2015. 10. 26.

Magántanulói jogviszony, Otthonoktatás

 

 A magántanulói jogviszony kérelmezéséhez mindenkinek joga van, az SNI gyerekek szüleinek is. 

 A szülőnek joga van arra, hogy gyermekét nevelje és saját értékeit átadja neki, ez egy úgynevezett természetes jog, ami azt jelenti, hogy mindenféle állami jog előtt áll, és mindig is fennállt.

 Azonban meg kell fontolni, hogy szülőként kérelmezzük e a magántanulói státuszt, mert csak akkor lesz ingyenes a fejlesztés, ha a Szakértői Bizottság ezt a kérelmet támogatja, javasolja! Ebből következik, hogy a:
-Bizottsági javaslatnál az iskolának, de szülői kérelemnél, a szülőnek lesz kötelessége a gyerek fejlesztéséről gondoskodni! 

 A bizottság azonban nem valószínű, hogy javasolni fogja egy speciális igényű gyermeknél a magántanulói jogviszonyt. Ehhez meg kell győzni az illetékes személyt, ha ezt szeretnénk. Érdemes egy érvekkel alátámasztott, jól megírt kérelemmel menni a vizsgálatra.

 Azt azonban hozzátenném, hogy az iskolákban (sajnos) egyre több a fejlesztést igénylő gyermek, viszont a fejlesztő és gyógypedagógusok száma ezzel párhuzamosan nem nő, így elég nehéz megvalósítani, hogy megfelelő fejlesztést kapjanak a gyerekek. Három tanuló együtt fejlesztése egyéni fejlesztésnek számít, így azonban nem kaphatnak megfelelő fejlesztést, hiszen még két gyermeknek sem azonos a nehézsége, még akkor sem, ha ugyanazon területen például matematikából szorulnak segítségre. Véleményem szerint, ennek fő oka, hogy az iskolák nem tudnak megfelelő számban felvenni fejlesztő- ill.gyógypedagógust, az iskolák ezen területen való alul támogatottsága miatt. :(

 A mindennapos és iskolában történő tanulással szemben hatékonyabb az otthoni, egyéni tanulás, és a stressz szempontjából is összehasonlíthatatlanul jobb azok szerint, akik ezt már kipróbálták.
 A kezdetektől a legjobb, de későbbiekben is el lehet kezdeni ezt a fajta alternatív tanulást!
  A törvények szerint az iskolának a magántanulók vizsgáztatásáról gondoskodnia kell, és a gyereknek joga, de nem kötelessége, hogy bejárjon az órákra, és nem kell a hiányzását sem igazolnia. Érdemes előre megbeszélni azonban, hogy néhány órára, esetleg szakkörre bejárhasson, és hogy a pedagógusok segítségét mennyire tudják majd igénybe venni.
 

"Az egyik legfontosabb különbség az otthonoktatás és az iskolába járás között, hogy az otthon oktatott gyermek esetében lehetőség van például az anyagrészek átcsoportosítására – teszem azt, egy féléven belül, hiszen, ha magántanuló a gyermek, akkor valószínűsíthető, hogy félévente vizsgázni fog -, és különböző tantárgyak egymásba integrálására....
 Ez az egyik leghatékonyabb módszer: amikor arról tanulunk, amit már tudunk. Nagyon fontos a sorrend: először megtapasztalom, aztán megtanulom...
 A magyarázat az egyik leghatékonyabb tanítási forma, főleg, ha egy valaki magyaráz, egy, vagy néhány gyereknek....
 Az otthonoktatásban az a szép, hogy teljesen függetleníthető az éves tanrendtől, és a tanulnivalót sokkal egyenletesebben is el lehet osztani év közben." Idézet rész innen:
 Otthonoktatási módszerek
http://balatonfelvideki-iskola.com/2014/03/07/otthonoktatasi-modszerek/ 


Hogyan oktassunk otthon?
http://balatonfelvideki-iskola.com/2013/12/21/hogyan-oktassunk-otthon/ 

 
Otthon tanulunk, egy anyuka vallomása
http://balatonfelvideki-iskola.com/2014/02/10/otthon-tanulunk-egy-anyuka-vallomasa/ 


 Régebbi Poszt:

Magántanulói státusz és a magyar iskolarendszer

http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2015/06/magantanuloi-statusz-es-magyar.html

SNI Magántanulók jogai:

https://diszmamidiszlexiasoknak.wordpress.com/2015/05/26/sni-magantanulokra-vonatkozo-jogszabalyok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése