2015. 12. 09.

Közgyógyellátási igazolvány

A közgyógyellátási igazolvány a kormányhivatal által kibocsájtott, plasztik kártya formátumú hatósági igazolvány, amellyel a közgyógyellátásra való jogosultság igazolható. Közgyógyellátás keretében gyógyító ellátás csak hatályos (le nem járt) és egyben érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal rendelhető, illetve vehető igénybe.

A közgyógy igazolvány felhasználhatósága a közgyógyellátási jogosultsághoz igazodik, ezért nem kell új igazolványt kiállítani, ha a gyógyszerkeret összege a jogosultsági év közben módosul.

Mire jó a közgyógy ellátási igazolvány, mit kell tudni az igényléséhez és hogyan használható?
                                                                  (Katt a címre a Downbabára)
 
Összefoglaló folyamatábra a közgyógyellátás alanyi jogú igénylésének módjairól
Az egyéni gyógyszerkeret felhasználása
Az egyéni gyógyszerkeret bármilyen, a közgyógy listán szereplő gyógyszerre el lehet költeni, nem csak azokra, amelyek az igazoláson szerepelnek. Az összeg háromhavonta kerül be a rendszerbe, ennél gyorsabban nem lehet lehívni, de ha három hónap alatt nem használjuk el a három havit, az összeg tovább gördíthető az év végéig. Egy év után a fel nem használt keret törlődik – akkor is, ha a közgyógy igazolvány még érvényes.


 Az ellátásokat az arra jogosult orvos közgyógyellátás jogcímen rendelheti, ha a beteg bemutatta a hatályos (le nem járt) és egyben érvényes közgyógyellátási igazolványát. Közgyógyellátással csak a beteg személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges mértékű ellátás rendelhető. 

Gyógyászati segédeszköz vásárlása, illetve gyógyászati ellátás igénybevétele esetén a közgyógyellátási igazolványt be is kell mutatni, azonban gyógyszertárban nem szükséges, mert ott on-line ellenőrzik, hogy a vényen feltüntetett személy szerepel-e a közgyógyellátásra jogosultakról az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (a továbbiakban: OEP) által vezetett nyilvántartásban.


Ezt jó tudni! Tőlem simán elkérték bemutatásra a kártyát, azzal az indokkal, hogy még nem jártam ott és elsőre be kell azt mutatni! Egyik családtagomtól pedig azt kérték, hogy legközelebb mutassa be az igazolványt! Nem árt, ha tisztában vagyunk mi is a jogainkkal!

Itt olvashatsz még erről a témáról a 2.pont-nál

 Vonatkozó jogszabályok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése