2013. 05. 09.

Speciális szociális juttatások, amiket gyermekek esetében lehet igényelni, és azok intézési módjai.A paragrafusok változhatnak, így a juttatások ügyintézése is.  
Jogszabályokat, az igények lehetőségeit az adott intézmény honlapján lehet megnézni.
Lehetnek egyéni eltérések, érdemes külön utánakérdezni, ha igénybe akarjuk venni.
Ezek azok a juttatások, amikről jelenleg információim vannak.

Kidolgozása folyamatos.
Feltöltöm, ha valami változik vagy erre a posztra, vagy link formájában utalok rá.
Több minden új poszton megtalálható, kiegészítés vagy részletesebb tájékoztatás.

2013.01.01- jött be még egy egység/Járás/ a közigazgatási rendszerbe.
Van amit régebben esetleg az Önkormányzatban/Polgármesteri Hivatalban/ lehetett intézni,
azt most a Járási Kormányhivatalban kell.
(Ezt azonban lehet, hogy ua.-ban az épületben tudták megoldani.:)
pl.Gödöllő esetében a járást a polgármesteri hivatal épületében tudták
elhelyezni.
Mind a két hivatal egy épületben, de külön hivatalként, külön néven, külön apparátusként
működik.
Hatvan és Jászberény esetében például külön címen, külön épületben oldották meg a járások elhelyezését. Ez egy kis utánajárást igényel mindenkitől az adott helyen.
Sajnos nem egy egyszerű feladat, ha valakinek észrevétele van örömmel veszem.

 1. Magasabb összegű családi pótlék /18.életév betöltéséig,
  hosszabbítható max.20.életév betöltéséig/változott/
 2. Közgyógyellátási igazolvány /2 évenként jogosultság felülvizsgálata
 3. Parkolási igazolvány /3, ill. 5évenként,eltérések lehetnek
 4. Súlyadó kedvezmény v. mentesség /évenként kell benyújtani  /változott/
 5. Utazási utalvány, benzin támogatás /havonként v.összegyűjtve beküldeni
  Utazási költségtérítési utalvány /tömegközlekedéssel való utazás esetén
 6. Kismama bérlet /fél évenként
 7. Gyermekgondozási segély a 10.életév betöltéséig. Gyed 2 évig
 8. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
 9. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
 10. Ápolási díj (kiemeltről is)
 11. Anyasági támogatás
 12. Étkezési térítési díjkedvezmény
 13. Gépkocsi szerzési támogatás
 14. Fecske Szolgálat

I. Amit érdemes hamar elintézni:  Először egy szakorvost kell felkeresni. (Megszűnt a 7 pontos nyomtatvány.) Úgy tudom, a 3.számú nyomtatvány kell most szinte mindenhová, elv. kell, hogy legyen ilyen az orvosnál.

 A neurológushoz érdemes elvinni a zárójelentést és a genetikai papírt (kórszövettani leletet), illetve minden olyan papírt, ami a gyermekkel kapcsolatos. Neurológus véleménye kell ahhoz, hogy fogadják a gyermeket mozgásterápiára.   1. -Magasabb összegű családi pótlék:

  A többi alap szociális juttatás intézésével egyidejűleg /gyermekgondozási segély, anyasági támogatás, esetenként gyermeknevelési támogatás/ mellett, vagy utólagosan is lehet igényelni, mivel több papír később készül el. A Magyar Államkincstárnál, Igénybejelentés Családtámogatási Ellátásokra fejléces papír kitöltésével, 1.számú pótlapon. Zárójelentés és szakorvosi igazolás /3.számú melléklet*/ szükséges hozzá., és az újszülött TAJ kártyája. Sajnos nem mindig kapnak időben tájékoztatást, ha változik valami. / Nálunk előfordult (a szakorvosi igazolásnál), 1. esetben, hogy nem tudta az orvos milyen betűjelet írjon rá. 2. esetben rossz jelet írtak rá a nyomtatványra, ezért nem akarták megadni pl.a súlyadó kedvezménynél járó  támogatást./ Úgy tudom, változás lesz vagy van már ezen a területen, előre kitöltött nyomtatványokkal. 1.esetben két évre adták meg, ezután új vizsgálatra volt szükség, ezután 16 évre . Így a gyermek 18.életévéig jár az emelt szintű családi pótlék.
  A jogosultság megszűnéséről a Magyar Államkincstár értesítést küld,+nyomtatványt, amit a szakorvossal  kell kiállíttatni és az Államkincstár részére, vissza kell küldeni, hogy két év után megkapd a folytonosságot.
  * A szakorvosi igazolást a lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes gyermekklinikának, kórházi gyermekosztálynak, szakambulanciának, szakgondozónak, szakintézménynek az igazolás kiállítására jogosult szakorvosával lehet kiállíttatni. A magasabb összegű családi pótlék igénylése után, a Magyar Államkincstár Hatósági igazolványt állít ki és küld meg a számunkra, amely közforgalmú személyszállítási utazási kedvezmény igénybevételére jogosít.  Alanyi jogon jár. Visszamenőleg csak egy tárgyhóra, illetve az azt megelőző 2 hónapra jár. Ezért tanácsos a szülést követő 60 napon belül igényelni!
  18. életévét betöltött személy (nagykorú gyermek), saját jogon igényelheti a családi pótlékot a lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes Magyar Államkincstár Regionális Igazgatóságánál. 

  változtak az emelt összegű családi pótlékra jogosító feltételek:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300005.ESC

  Családi pótlék - nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás

  http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/csaladi_potlek 2. -Közgyógyellátási igazolvány:

  Háziorvos tölt ki egy nyomtatványt (háziorvosi igazolás közgyógyellátáshoz)
  (elvileg van nála, ha nincs, itt megtalálod):
  http://www.oep.hu/data/cms989359/ATG.93.K.pdf
  Ezt a boríték lezárása előtt a szülőnek alá kell írnia, különben visszaküldi az OEP. A borítékra érdemes ráírni, "szülő által aláírva". Ezt a borítékot a Járási Kormányhivatalba kell bevinni  az emelt szintű családi pótlékról szóló igazolással és a tartósan beteg ill. súlyosan fogyatékos gyermekről szóló
  igazolással együtt. Helyben pedig ki kell majd tölteni egy kérelmet a közgyógyellátás megállapítására, vagy haza is viheted, ha kényelmesebb otthon kitölteni, így viszont dupla út!
  Ha előre szeretnéd kitölteni, akkor innen tudod kinyomtatni:

  Kérelem a közgyógyellátás megállapítására:

  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=13ef99630da5764c&mt=application/msword&url=https://mail.google.com/mail/u/0/?ui%3D2%26ik%3Ddd79813cd2%26view%3Datt%26th%3D13ef99630da5764c%26attid%3D0.1%26disp%3Dsafe%26realattid%3Df_hhd2u2qs0%26zw&sig=AHIEtbQldzi3KhuKzLBwpljg-gHlM9VlQA
  Ők bírálják el, majd küldenek erről egy határozatot az igénylőnek. /Ekkor még nem kaptuk meg a kártyát, tehát, ha nem először igényeljük akkor érdemes a lejárta előtt  1-2 hónappal elkezdeni az ügyintézést, hogy folyamatos legyen a kártya használata. kb.3hét az átfutása. Ennek hiányában pl.ortopéd cipő rendelésénél, gyógyszervásárlásnál, utazásnál ki kell fizetni a teljes árat./ Ezután szintén a Járási Hivatal küldi tovább az anyagot a Kormányhivatalnak, majd ők fogják számunkra kipostázni a kártyát. 
  Ortopéd cipőt is közgyógy kártyával, térítésmentesen lehet igényelni, nem érinti a gyógyszerkeretet! pl. DS. gyermekeknél fél évenként lehet felíratni, azután 8 hét mire elkészül a cipő.
   

  Mire használható fel az igazolvány?

  Gyógyító ellátások térítésmentes igénybevételére, azaz:
  • Járóbeteg-ellátás keretében rendelhető gyógyszerekre (tápszer is),
  • Gyógyászati segédeszközökre (protetikai és fogszabályzó eszközök is),
  • Orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra.

   A közgyógy.igazolványra tehát egyéb gyógyászati segédeszközöket is felírhat a megfelelő szakorvos, ortopéd szakorvos, ha szükséges a gyermek számára gyógycipőt,(amit már említettem fentebb) szemész meghatározott szemüveglencsét,  vagy neurológus javaslatára a háziorvos nadrágpelenkát is felírhat a gyermek 3 éves kora után, ha a gyermek nem tudja szabályozni a vizeletét,  ez alapján veszi föl a KGY listára. A gyógyászati eszközök nem a gyógyszerkeret terhére váltódnak ki, hanem kihordási időhöz kötődnek.


  A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba
  történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről,
  forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről:

  http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700014.EUM

  Tájékoztató gyógyászati segédeszköz egyedi méltányossági támogatásához:
  http://www.oep.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/Szakembereknek/tajekoztato_gyseegyedi.html?query=gy%C3%B3gy%C3%A1szati%20seg%C3%A9deszk%C3%B6z%C3%B6k

  Az eljárás lefolytatása

  Kérelem benyújtása a járási  hivatalnál,
  • Ideje: a jogosultság lejártát megelőző három hónapban is benyújtható.
  • Módja: formanyomtatványon
  Kivétel! Az átmeneti és tartós nevelésbe vett kiskorú esetében a gyámhivatal kezdeményezi hivatalból a jogosultság megállapítását a gondozás helye szerint illetékes járási hivatalnál, és beszerzi a háziorvosi igazolást.


  Mellékletek:
  a. Háziorvosi igazolás
  b. Az alanyi jogcím igazolása
  c. A jövedelem-nyilatkozat megalapozottságának igazolása.

  A háziorvosi igazolás

  Alanyinál:
  Nem szükséges, ha a kérelmező egyéni gyógyszerkeret megállapítására nem tart igényt,
  tehát nem rendszeres gyógyszerfogyasztó!
  Általában:
  a. Csak a személyes szükséglet kielégítéséhez szükséges gyógyító ellátást lehet feltüntetni.
  b. + a szakorvos által havonta rendszeresen rendelt gyógyító ellátást is.
  Zárt boríték: rajta a kérelmező neve, TAJ-száma, az orvos neve és a cím:
  HÁZIORVOSI IGAZOLÁS KÖZGYÓGYELLÁTÁS IGÉNYBEVÉTELÉHEZ.
  Amit felírhat:

  Egyéb, gyógyszertár által készített, vagy kimért készítmények, kenőcsök, C- vitamin, kimért ascorbinsav por, kamillatea, vitaminok, pl. D3 vitamin tbl. stb. is írhatók ingyenesen a közgyógyellátás terhére, a gyógyszerkeret erejéig.


  Közgyógy terhére írható gyógyszerek: http://downalapitvany.hu/node/559(egy havi keret max. 12 000 Ft-t lehet!)

  Ha nem igényeltek havi gyógyszerkeretet, akkor lehet egyenesen a Járási Hivatalba  menni, nem kell orvosi papír, csak a magasabb összegű családi pótlékról szóló igazolás és a tartósan beteg ill. súlyosan fogyatékos gyermekről szóló igazolás.
  Ekkor évi 6000 Ft keret jár és a gyógyászati segédeszközöket is ezzel a kártyával lehet igénybe venni. Ez nem a keretet terheli!

  Ha van állandó gyógyszer, amit szed a gyermek, és havi 1000 Ft-nál többe kerül, érdemes havi keretet igényelni! Ha szakorvos állapította meg, hogy szükség van a gyógyszerre, akkor tőle kell igazolást vinni a háziorvoshoz.
  A háziorvos is javasolhat gyógyszert, ami rendszeresen kell. Fentebb olvashatod!

  Gyógyszerkereső: http://oep.hu/iframes/gyogyszerkereso
  Támogatott lista:
  https://drive.google.com/file/d/0BxGLm9YTn-9bbXJ3WnBySE1qbTVoeVZHVlRFZ0V2NHJrU3ZF/view

  Összefoglaló leírás még ITT


 3. -Parkolási igazolvány:
  Az igazolvány kiadására irányuló eljárás kérelemre indul.
  helye: A fővárosi és megyei kormányhivatal lakcím szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatala. Az igény benyújtásának formája: A Kérelemhez mellékelni kell a  SZAKVÉLEMÉNYT vagy SZAKHATÓSÁGI ÁLLÁSFOGLALÁST. Ha a kérelem benyújtásakor a szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás nem áll rendelkezésre, a kérelemhez mellékelni kell a súlyos mozgáskorlátozott személy közlekedőképességének minősítését elősegítő, rendelkezésre álló orvosi dokumentációt és egyéb iratokat. Ebben az esetben a járási hivatal a kérelem beérkezésétől számított nyolc napon belül az iratok megküldésével megkeresi a rehabilitációs szakigazgatási szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében.
  Az igazolvány iránti kérelem előterjesztésekor a jogosultról a járási hivatal arcképmás felvételt készít, ha a jogosult a kérelemhez igazolványképét nem csatolta.
    
  A KÉRELEM
  TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJÉNÉL IS
  ELŐTERJESZTHETŐ.
  Kérelem:
  https://docs.google.com/file/d/0BxGLm9YTn-9bSHVpbUdfQnJIdjQ/edit

  a) Gépjárműszerzési támogatás megállapításához.
  b) Gépjármű átalakítási támogatás megállapításához.
  c) Parkolási igazolvány kiadásához.
  d) Gépjármű adómentesség megállapításához.

  http://kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/8.html
  Mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványt abban az esetben
  kap az értelmi fogyatékos, ha...

  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/11/parkolasi-igazolvanyrol.htm


  Amennyiben lejárt a kártya:

  A tanulási képességet vizsgáló szakértői bizottságnál kell kérni friss M-es papírt.
  A bizottságok szakorvosai jogosultak az M kód igazolására.
  Az okmányirodában az M-es papírra  kiadják a kártyát. Akinél nem kértek felülvizsgálatot, tehát az M kód végleges, akkor természetesen nem kell új igazolást kérni, csak azoknak akiknek felülvizsgálat miatt esetlegesen csak J kódot írtak rá. (ds-nél)

  Parkolási kártya-kódok

  Parkolókártya (meghosszabbításának) ügyintézése gyermekeknél:
  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/08/parkolasi-kartya-kodok.html


  A parkolókártya nem csak mozgássérülteknek jár, hanem vakoknak, autistáknak és középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékosoknak is.
  A törvény alapján értelmi fogyatékosoknál két aleset van:
  1. akik kapják a magasabb családit, (nekik kell M-es kódot kérni a bizottságtól, releváns rendeletek: 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról + magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet)
  2. akik fogyatékossági támogatásra jogosultak. Náluk a rehabilitációs bizottság állapítja meg az értelmi fogyatékosságot, tehát onnan lehet a papírjuk. Ők is csak IQ 50 alatt jogosultak, olyan igazolás kell, amin ez rajta van.
  Itt is találsz még egy összefoglalót ebben a témában!
  Igazolás tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekről
 4. -Súlyadó kedvezmény v. mentesség:

  Települési önkormányzatnál
  kell intézni. Orvosi szakvélemény /3.számú melléklet/, parkolási kártya, forgalmi szükséges az intézéshez.
  2013. április 1-től hatályos módosítása szerint  a (ds.) kód:J lett, erre a legtöbb önkormányzat  nem fogja automatikusan megadni a gépjármű adómentességet. 
  Érdemesebb ezért a jegyzőhöz beadni a kérelmet, mellékelve az összes orvosi papírt. A jegyző elbírálásra elküldi mindezt az illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervhez. Ők pedig ezek alapján ki fogják adni az igazolást a jogosultságról.
  Ha végleges mentességet kapott a hatóságtól az adózó, és nem vált autót, akkor az adófizetési kötelezettség alóli mentesség is végleges, ha azonban autót vált, akkor újra kell kérelmet benyújtania.

  Ha időszakos szakorvosi felülvizsgálati kötelezettséget írtak számára elő, és emiatt maghatározott ideig szól az állapotáról szóló szakvélemény, akkor a felülvizsgálatot követően új kérelmet kell benyújtania, és a mentesség is csak határozott időtartamra illeti meg.

  Ha több autója van, akkor a legkisebb teljesítményű után illeti meg a mentesség.

  Változás történt: akik eddig kapták automatikusan a 7 pontos igazolással és a szakértői szerv által kiadott szakvéleménnyel már nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottnak, így gépjármű-mentességre sem jogosultak.
   
  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/06/gepjarmuado-kedvezmeny.html

  - gépjárműadó-mentesség, nem lehet több 13E Ft-nál és nem vehető igénybe csak 100 kW teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után;
  - jogszerűen sem "M", sem "J" kódú magasabb összegű családi pótlék alapján a gépjárműadó-mentesség nem jár. A jogszerűtlenül igénybe vett kedvezményt a hivatal az elévülési időn belül visszakövetelheti.
  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/03/sulyado-kedvezmeny-v-mentesseg.html  https://docs.google.com/file/d/0BxGLm9YTn-9bSHVpbUdfQnJIdjQ/edit
 5. -Utazási utalvány:
   Akik vidékről Budapestre szállítják a gyermeket, ebben az esetben benzintámogatást lehet igényelni. Visszamenőleg fél évre tudják kiállítani, érdemes ezzel a lehetőséggel is élni. Írni kell egy levelet a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakbizottságnak /Bp, vagy Cegléd/, hogy honnan /lakcím/ hová /intézmény neve és címe/ milyen autóval szállítják a gyermeket. Szükséges az anya nevét, TAJ számát is feltüntetni+a gyermekét is. Postafordultával küldenek egy utazási utalványt /érdemes rájuk telefonálni/, amit abba az intézménybe kell bemutatni, ahová a gyermek jár. Ott kitöltenek egy nyomtatványt /OEP/, amit nekünk kell postán eljuttatni a Budapest Főváros Kormányhivatalának Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve részére (1387. Budapest. Pf.:27.címre). Csatolni kell az eredeti utazási utalványt. OEP papíron, ha nincs feltüntetve (lakcím, TAJ szám, tel.szám, átutalási bankszámlaszám aláírás), akkor azt érdemes egy külön papíron még hozzácsatolni. Fontos feltüntetni: 1 nap hányszor teszed meg az utat? Támogató szolgálatot igénybe vesztek e? Neve, címe, havi díja?
  Bentlakásos intézményben van-e elhelyezve a gyerek, vagy bejáró tanuló. Amennyiben a gyermek bentlakásos intézményben tanul, a nyomtatványon azt az időpontot kell feltüntetni, amikor az intézménybe utazott, illetve a hazautazás pontos dátumát. Bejáró tanuló esetében pontosan fel kell sorolni, hogy mely naptári napokon történt az utazás.
  Bérletszelvénye van e a gyermeknek? Amennyiben igen, akkor azt is be kell küldeni! Ezután megkapjuk a támogatást, ami 21Ft/km, de mindig utólagosan az általunk beküldött, intézmény által kitöltött nyomtatvány alapján, annyi napra ahányszor a gyermek fejlesztésen részt vett. Ez az igazolás addig érvényes, amíg a kijelölt intézménybe hordjuk a gyereket!
  Intézmény változtatásnál új igazolás szükséges!
   A megjelenés alkalmait az óvoda, iskola igazolja.
  (Gyermek nélküli út 18.-Ft kilométerenként, a két helység közigazgatási határa közötti távolságon).
  a., személygépkocsival utazás esetén
  b., tömegközlekedéssel utazás esetén /gyermek és kísérője részére/

  Több helyen is lehet igényelni. Részletesen: Google - OEP ügyfélkapu tájékoztatásra kattintva, majd ellátások Mo.-on, ott utazási költségtérítésnél.  Ha tömegközlekedéssel megyünk, akkor is van lehetőség utazási támogatást igényelni!
  Ha nem személygépkocsira szól az utalvány, akkor az Intézmény ad egy kis igazolványt, amelyben igazolják, hogy a gyermek a tanulójuk. Ehhez is tartozik betétlap, amit az iskolának érvényesítenie kell! Ezzel a tömegközlekedésen a gyerek és a kísérő 90%-kal utazik, ÉS A KÍSÉRŐ HA HAZAFELÉ TART EGYEDÜL, ILLETVE A GYEREKÉRT JÖN EGYEDÜL, AKKOR IS! A 10%-os különbözetet,  amit ki kell fizetni az utazásnál, hó végén az OEP visszatéríti. 

  "A kísérő egyedül is igénybe veheti a kedvezményt, ha a gyermekéért vagy a gyermektől utazik az igazoláson feltüntetett viszonylatban."
  (A gyermek kísérőjének egy napon maximum 2 oda-, illetve 2 visszautat lehet elszámolni.)-Hatósági Igazolvány:
  Az Államkincstár által kiállított „Hatósági Igazolvány” kártyával a gyermek, és egy kísérője ingyenesen utazhat a helyi tömegközlekedésben, illetve 90 %-s menetjegyet válthat a helyközi járatokon. A Hatósági Igazolvány csak akkor használható, ha a jogosulttal együtt van a kísérő!

  -Utazási költségtérítési utalvány:
  távolsági közlekedéshez, díjmentes utazásra jogosít /GYSEV, BKK-HÉV/ járatain. Háziorvostól lehet igényelni, abban az esetben, ha a lakóhely szerint nincs olyan profilú intézmény, ahol ellátnák a gyermeket.
       a. egészségügyi szolgáltatás esetén
       b. gyógyászati segédeszköz átvételekor stb.
       c. szűrővizsgálat esetén 

  Utazási utalvány a sajátos nevelési igényű gyermek és kísérője részére:
  http://www.oep.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521872.html
  Utazási utalvány betétlapja:

  http://www.oep.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_521868.html

 6. -Kismama bérlet:
  a., MÁK-tól kapott Gyes/Gyed stb. ellátást megállapító határozattal és egy fotóval  elmenni egy BKK bérletpénztárba ahol kiállítják a kismama bérletigazolványt. A határozatot nem kell otthagyni, csak bemutatásra kell. Ha 6 hónapnál régebbi a határozat vagy nincs meg, akkor kell kérni igazolást.:

  b.,Magyar Államkincstárnál
  lehet igényelni. Telefonon lehet intézni. Jelezni a kismama bérlet igényt. Ők küldenek ezután egy hatósági bizonyítványt,
  amivel a BKK.  jegypénztárnál, igazolvány képpel lehet elintézni. Gyermek nélküli, kedvezményes közlekedést tesz lehetővé. Fél évre, diákigazolvány árban/hó lehet megvásárolni a bérletet.
  http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/jegy-es-berletarak/havi-budapest-berlet-kisgyerekeseknek/
  http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/gyakran-ismetelt-kerdesek/berletigazolvany-kiallitasa/kisgyerekes-berletigazolvany/

 7. -Gyermekgondozási segély: 

  Az igényt a munkáltatóhoz kell benyújtani
  , hiányában a
   
  Magyar Államkincstárnál
  igényelhető. A gyermek 10.életévéig jár.
  A szülés várható időpontja előtt 4 héttel, illetve a szülés napjától igénybe vehető.

  Szükséges iratok:
  - személyi igazolvány, lakcímkártya /igénylő/
  - újszülött, eredeti születési anyakönyvi kivonat
  - kórházi igazolás
  - TAJ-kártyák /igénylő és a gyermek/
  - igénylő adókártyája
  - orvosi igazolás a gondozáson való részvételről
  - foglalkoztatói jövedelem igazolás
  - bankszámla kivonat, amennyiben átutalással kérik a juttatásokat.


  Az édesanya korlátozás nélkül vállalhat munkát, illetve a gyermek megkötés nélkül tartózkodhat közoktatási intézményben, óvodában.
  Fogyatékos gyerek mellett lehet munkát vállalni.  Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek egyéves kora után, időkorlátozás nélkül folytathatsz bármilyen munkát és a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének végéig kapod a GYEST.http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/11/a-gyermekgondozasi-segely-folyositasa.html

 8. -Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás:
  A települési önkormányzatnál lehet intézni, ha a gyermeket gondozó család időszakos létfenntartási gondokkal küzd.
    
 9. -Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
  A települési önkormányzat jegyzője állapítja meg a jogosultságot. Az egy főre jutó havi jövedelem figyelembe vételével. 10. -Ápolási díj:
  Az ápolási díj  jár elvileg születéstől, de általában először az egyéb ellátásokat szokták kimeríteni (GYED,GYES), ezért nem is szólnak, hogy van erre is lehetőség.:( .Az ápolási díj igénybevételének elég sok feltétele van, lentebb elolvasható. Bizonyos esetekben a járási hivatal állapítja meg, bizonyos esetekben pedig az önkormányzatnak lehet rá hatásköre.  Részletesen lásd.:
  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/06/apolasi-dij.html

  A fokozott ápolást igénylő gyermek után járó, magasabb összegű ápolási díj  igényelhető, akkor is ha más, rendszeres pénzellátásban is részesülsz. Így viszont, ha az összege kisebb, mint az ápolási díj, akkor az összege a két összeg közötti különbség.
  Nyomtatvány letölthető:
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=13fc0184512f7405&mt=application/msword&url=https://mail.google.com/mail/u/0/?ui%3D2%26ik%3Ddd79813cd2%26view%3Datt%26th%3D13fc0184512f7405%26attid%3D0.1%26disp%3Dsafe%26realattid%3Df_hiw5nwin0%26zw&sig=AHIEtbTWbDZNP36HWvuPTrsrTtZQ38ACXg


  A fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos ápolásánál, érdemes megigényelni
  az
  emelt összegű(vagy kiemelt) ápolási díj
  és a gyes különbözetét.


  Az ápolási díjnál kicsit máshogy van, mint a gyesnél.
  (Gyes mellett dolgozhatsz 8 órában,
  Ápolási mellett csak 4 órában lehet.)
  A tartósan beteg, fogyatékos hozzátartozót ápoló személy a juttatást nem veszíti el, amennyiben 4 órás állást vállal munkahelyen, otthonában pedig korlátozás nélkül bármennyit.
  1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
  42. § (1) Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha
  .......d)keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja

  Iskolás gyermeknél az ápolási igénylése:
  -Szükséges a Járási Hivataltól egy nyomtatvány, amin az iskola igazolja, hogy csak a tanórák idején van a gyermek az iskolában.
  Ápolási díj csak akkor jár, ha napi max. 5 órát, vagy a tanórák idején van az iskolában, illetve ha az igénylő max. 4 órát dolgozik vagy otthon végezhető munkát végez.

  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/04/az-apolasi-dijrol-reszletesen.html

  2014. január 1-től módosul az ápolási díj http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/12/2014-januar-1-tol-modosul-az-apolasi-dij.html

  Az új rendszerben négy kategória lesz: 
             -alapösszeg a bruttó 29.500 Ft nem változik:

  ·    méltányossági ápolási díj: alapösszeg 80%-a, bruttó 23.600 Ft

  ·    ápolási díj: alapösszeg 100%-a, bruttó 29.500 Ft

  ·    emelt összegű ápolási díj: 150%-a bruttó 44.250 Ft (most 130 %)

  ·    kiemelt ápolási díj: alapösszeg 180%-a, bruttó 53.100 Ft (most 130 %)

  Lényeg:

  ·    az ápolási díj marad ugyanannyi

  ·    a mostani, fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos ember után járó díj két kategóriára bomlik: a nagyon betegek után járó összeg 38.350 Ft-ról 44.250 Ft-ra emelkedik, míg a nagyon-nagyon betegek után 38.350 Ft-ról 53.100 Ft-ra (bruttó)

  A kiemelt ápolási díjat azok kaphatják, akik olyan személyt ápolnak, aki nem rehabilitálható, egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képesek. Ezt a rehabilitációs hatóság (nyilván szakorvosi véleményre) állapítja meg. Ugyanilyen, tehát kiemelt összegű ápolási díj-kategória, ha valaki magasabb összegű családi pótlékot kap, miniszteri rendeletben meghatározott betegségre, fogyatékosságra tekintettel. Ez a rendelet:
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300005.ESC&celpara=#xcelparam
   
  A kiemelt ápolási díjra való jogosultságot megalapozó körülményekről
  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/01/a-kiemelt-apolasi-dijra-valo.html

  Ápolási díj 2014.
  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/01/apolasi-dij-2014.html

  Ápolási díj idei paramétereiről
  http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/01/apolasi-dij-idei-parametereirol.html

  http://www.kezenfogva.hu/Adatbazis/ellatasok/5.htmlA szoc. igazgatásról és szoc. ellátásokról szóló 1993.évi III. törv. 40-42.§-ai, 44.§(1)bekezdés a)pontja, (2-3)bekezdése. A 63/2006.(III.27.) Korm. rend. 25-30.§-ai. Az ápolási díj 2014.évi alapösszegéről a 2013.évi CCXXX. törv. 57.§(7) bekezdése rend.1993. évi III. tv A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

  44. § (1)256 Az ápolási díj havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg257

  a) 100%-a a 41. § (1) bekezdésében meghatározott esetben,

  b) 180%-a a kiemelt ápolási díj esetében,

  c) 150%-a az emelt összegű ápolási díj esetében, és

  d) legalább 80%-a a méltányossági ápolási díj esetében.

  (2)258 Az ápolási díj havi összege a más rendszeres pénzellátásban részesülő jogosult esetén az (1) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási díjat kell megállapítani.

  (3)259 Az ápolási díj folyósításának időtartama szolgálati időre jogosít. Az ápolási díjban részesülő személy - ide nem értve a Tbj. 26. §-a alapján nyugdíjjárulék fizetésére nem kötelezett személyt - az ellátás után nyugdíjjárulék vagy magán-nyugdíjpénztári tagság esetén tagdíj fizetésére kötelezett.


    11.  -Anyasági támogatás:
           Szülés után 180 napon belül kell igényelni.

           Minden szülő nőt megillet. Feltétele: terhesség alatt legalább
           4 alkalommal részt vegyen terhesgondozáson.
           Az igényt - Igénybejelentés anyasági támogatásra -
           formanyomtatványon  a munkáltatóhoz kell benyújtani
,
           vagy a lakóhely szerint illetékes MÁK-hoz
           (Magyar  Államkincstár).

           Mellékelni kell:
          - a terhesgondozást végző orvos igazolását
          - a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és TAJ kártyáját

  12. -Étkezési térítési díjkedvezmény a közoktatási intézményben, óvodában

        Az emelt összegű családi pótlékhoz 50 %-s kedvezmény kapcsolódik. A speciális gyermekfelügyelet: -Fecske Szolgálat, a Kézenfogva Alapítvány oldalán
 is van erről tájékoztatás. http://www.efoesz.hu/index.php?m=text&id=90&p=88
 Kérhető a 06-1-374-03-04, illetve a 06-20-247-29-69 telefonszámon (ÉFOÉSZ szervezésében), minimális óradíjjal, vagy szociális indokok esetében akár ingyenesen is.
Úgy tudom ők szállítást is vállalnak az otthon és a kijelölt intézmény közötti, oda-vissza úton.

 A többi ellátás szociális alapon kérhető, a helyi önkormányzattól, illetve a kormányhivataloknál.

Például:

-Átmeneti segély

-Lakásfenntartási támogatás

I. Magyar Államkincstár honlapja www.allamkincstar.gov.hu fülre kattintva tájékozódhatunk,         magánszemélyként.

II. Országos Egészségügyi Pénztár honlapja www.oep.hu

III. Önkormányzatok

IIII. Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok

- net.jogtar.hu
- nrszh.kormany.hu/index
 
http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16350  (archív tartalom)

http://kezenfogva.hu/Adatbazis/ INFÓKÖZPONT


honlapraszocialis-tablazat-2014-78271.docx

ESÉLYEGYENLŐSÉG - FOGYATÉKKAL ÉLŐK és ÉP BARÁTAINK KLUBJA
http://fogyatekosok.network.hu/club/fogyatekosok/blog/fogyatekkal-elok-klubja-hirei/a-tartosan-beteg-vagy-sulyosan-halmozottan-serult-gyermekek-utan-jaro-ellatasok

2 megjegyzés:

 1. A közgyógyigazolványt a járási kormányhivatalban kell intézni (az emelt összegű családi pótlékban részesülőknek alanyi jogon jár), nem az önkormányzatban/polgármesteri hivatalban. Ezzel is megspóroltok egy utat. (ugyan az önkormányzat átveheti, és tovább is küldi a járási hivatalba, de ez idő...és a közgyógy igazolvány egyébként sem 1-2 hét alatt intéződik el....)

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés