2013. 07. 15.

A csicsóka fontos diabetikus étel lehetne (folytatás)

Miért jók a csicsókából készült termékek?


A topinambur (csicsóka) 3000 éve ismert és egyedülálló a kezdetektől fogva. Kivéve az inulin, a topinambur más biológiailag aktív összetevőket tartalmaz: rost, ásványi összetevők – vas, szilícium, cink, magnézium, kálium, foszfor, kalcium és vitaminokat B, C, pektin összetevők, organikus savak és aminosavak.

A csicsókából készült termékek hatékonysága, az INULIN élettani hatásában rejlik:
• természetes cukorpótló, tartós fogyasztás esetén sem növeli a vércukorszintet,
• szabályozza a szénhidrátanyagcserét, diabetikus készítmények előállítására,  csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas,
• segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását,
• javítja az emésztőrendszer működését, ballasztanyag-tartalma jóllakottság érzését kelti,
• szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében, székrekedéssel járó  megbetegedések kezelésében,
• előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét,
• jótékony hatású lehet élelmiszer-allergia, szív- és érrendszeri betegségek valamint candidiasis, hüvelygyulladás esetén, szerepe van a méreganyagok és rákkeltő anyagok megkötésében.

http://istf.hu/csicsoka  



Csicsókakrém
Hozzávalók: 30 dkg csicsóka, vaj, fél dl tejszín, só, bors, petrezselyem
1. Hámozzuk meg és vágjuk kockára a csicsókát. Sós vízben főzzük meg
2. Törjük össze villával a csicsókát, amíg meleg keverjük el vajjal és tejszínnel
3. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel fűszerezzük. Hidegen pirítósra kenjük


http://dolcevitablog.hu/2012/01/zsalyas-csicsoka-sutoben/
http://dolcevitablog.hu/2011/01/csicsokacsipsz-2/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése