2013. 07. 02.

Segítségnyújtás

 Egyszer hallottam egy megrázó mondatot, egy professzortól idézték.:
"Mindenkit csak egy rossz mozdulat választ el attól, hogy ő maga is segítségre szoruljon, fogyatékossá váljon."
 Senki nem erre készül, senki nem azt várja, hogy majd ilyen gyermeket fog felnevelni. De jó tisztában lenni, hogy vannak ilyen élethelyzetek.
Így  nem félelemmel és ebből fakadó, távolságtartó, sőt akaratlanul is, kirekesztő módon fogunk viszonyulni a"más" embertársainkhoz, hanem jó hozzáállást, elfogadást tudunk tanúsítani.

 Fontos lenne, hogy az emberek megfelelő tájékoztatást kapjanak azokról az emberekről, akik kicsit mások mint ők!
Akár már gyermekkorban hallhatnának róla, találkozhatnának, megismerhetnének ilyen embereket. 
Jellemformáló, ha már kis korban megtanulják a segítségnyújtást, befogadást, a másság elfogadását. Az iskola kiváló közeg erre a célra.
Nem elfordulni, magukra hagyni  kellene az ilyen gyermekeket, hanem támogatni, segíteni, fejleszteni őket. Jobb emberré tudnak válni azok, akik már az iskolában megtanulják, hogy a segítségnyújtás, tolerancia, lemondás valamiről azért, hogy a másiknak segítsenek, kiemelnek az önző közegből.

 Illyés Gyuláné is egy ilyen ember lehetett. Tőle származik ez a mondat:
"A segítségnyújtás is lehet szenvedély."
Jó, hogy vannak ilyen hozzáállású embertársaink, akik időt, energiát nem kímélve segítenek a rászorulóknak. 

 A közösség egyik eleme, hogy megtanuljunk helyesen viselkedni, kialakuljon a megfelelő szocializáció. A kudarcok, sikertelenségek miatt vannak legtöbbször viselkedési problémák, zavarok a gyermekeknél. 

 Oda-vissza hatnak egymásra az egészséges és "sérült gyermekek.
Nemcsak az egészséges gyerekek hatnak a speciális gyerekekre, hanem fordítva is.
Mindenki másban erősebb. Lehet olyan, hogy nehezebben beszél egy gyermek, viszont olyan "szeretet-töltet" van benne, ami  a másik gyermek számára ad egy pluszt.
 Amikor látunk jó példákat, hogy hogyan kell megoldani egy problémát, felülkerekedni a nehézségeken, akkor mi magunk is felbátorodunk. A győzelem pozitívan befolyásol, segít a változásokban. Megtanuljuk , hogy ne adjuk fel, ha a másiknak sikerült nekem is fog, tovább tudunk menni! Így van ezzel mindenki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése