2014. 06. 01.

A világ egészségügyi miniszterei támogatják a minden fogyatékkal élő ember egészségének javítására irányuló cselekvési tervet

World’s health ministers endorse action plan to improve health for all people with disability

http://who.int/disabilities/actionplan/en/

Történelmi jelentőségű lépésnek minősül az az Egészségügyi Világszervezet 67. Közgyűlése által ma elfogadott állásfoglalás, melyben elfogadták, hogy támogassák a WHO globális fogyatékossági cselekvési tervét 2014-2021: Jobb egészséget minden fogyatékkal élő ember számára címmel.

Harminchárom Tagállam, bizonyos regionális csoportosulások nevében felszólalva - mint például a WHO Afrikai Régiója és a Dél-Amerikai Nemzetek Uniója - határozottan hangot adtak annak, hogy támogatják az Ecuadori Kormány által javasolt elhatározást. Öt civil (nem kormányzati) szervezet is kifejezte, hogy támogatja az állásfoglalást, ideértve a CBM-et, (a CBM egy nemzetközi keresztény szervezet, amelynek elsődleges célja, hogy a világ legszegényebb országaiban fogyatékkal élők és veszélyeztetettek, rokkantsággal élők az életminőségét javítsa, és mindazoknak is, akik a leghátrányosabb helyzetű társadalmakban élnek), valamint a Fizikai és Rehabilitációs Gyógykezelés Nemzetközi Társaságát, a Nemzetközi Rehabilitációs Társaságot, illetve a SightSavers (a Gyengén látást és a Vakságot megelőzni, megszüntetni akaró vagy a Vakok életminőségének, életmódjának javítását szolgáló, az elkerülhető vakságért és a vakok egyenlő bánásmódjának - úgy, mint más fogyatékkal élők számára  - biztosításáért küzdő Nemzetközi Szervezet) és a Fizikai Gyógykezelést támogató Világállamok Szövetségét.


A Cselekvési Terv új lendületet biztosít a WHO és a kormányok azon erőfeszítéseinek, hogy fokozzák, növeljék a Világon fogyatékkal élő egy milliárd ember életminőségét.


A Cselekvési Terv, melyet a 66. Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése egy évvel ezelőtt hívott életre a WHO ajánlása (WHO – Egészségügyi Világszervezet. Az Egészségügyi Világszervezet az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. Székhelye a svájci Genf városban található) és a Világbank a Világon fogyatékkal élőkről szóló jelentése alapján összhangban van a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló Egyezménnyel. A Cselekvési Terv a Tagállamokkal, az ENSZ szervezeteivel, nemzeti és nemzetközi partnereikkel, beleértve a fogyatékkal élők szervezeteit is, egyeztetve lett kidolgozva.


A Cselekvési Terv három fő célja, mozgatórugója:

  • az egészségügyi szolgáltatásokhoz és programokhoz való hozzáférés javítása és a hozzáférés előtti akadályok eltávolítása;
  • a rehabilitáció, habilitáció, segítő technológiák, segítségnyújtási és támogató szolgáltatások és a közösségi alapú rehabilitáció megerősítése és kiterjesztése;
  • a fogyatékosságról megfelelő és nemzetközileg összehasonlítható adatokat tartalmazó gyűjtemény erősítése, a fogyatékosságról való kutatás segítése és a kapcsolódó szolgáltatások támogatása.

Az új állásfoglalás sürgeti a Tagállamokat, hogy hajtsák végre a javasolt intézkedéseket a Cselekvési Tervben foglaltakhoz igazítva, a nemzeti prioritások és a sajátos nemzeti körülmények figyelembevételével, azokra tekintettel. Az állásfoglalás egyben felkéri a nemzetközi és nemzeti partnereket, hogy vegyék tudomásul a Cselekvési Terv céljait, és kéri a Titkárságot, hogy adjon iránymutatást, képzési és technikai támogatást a Cselekvési Terv végrehajtásában és készítsen jelentést az elért eredményeket illetően.


Szerte a világon egyre gyakrabban a fogyatékkal élők nem kapják meg a nekik megfelelő egészségügyi ellátást, amire szükségük van, és ezért rosszabb az egészségi állapotuk, mint a nem fogyatékos embertársaiknak. A fogyatékkal élők több, mint kétszer olyan valószínű, hogy nem megfelelőnek találják, ítélik meg az egészségügyi szolgáltatók szolgáltatásait és létesítményeit; csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel tagadhatják meg, utasíthatják vissza az egészségügyi ellátásukat; és négyszer nagyobb valószínűséggel bánnak velük rosszul.

A WHO globális fogyatékossági cselekvési terv 2014-2021 arra törekszik, hogy ezeket a különbségeket kiküszöbölje.
Maradjon kapcsolatban velünk! Látogasson el honlapunkra, csatlakozzon hozzánk a Facebook-on és kövessen minket a Twitter-en.
Stay in touch! Visit our website, join us on Facebook and follow us on Twitter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése