2014. 12. 06.

A befogadó iskolától a társadalmi integrációig

"Képzeljünk el egy olyan iskolát, ahol öröm tanulni és tanítani, ahol minden gyerek minden területen az egyéni képességeinek megfelelően haladhat, mindeközben élményszerűen szerezhet ismereteket, és a különböző adottságú társaival való együttműködés mikéntjét is megtanulhatja." Dr. Tóth Ágnes

 -Hogyan kezdtek hozzá az integrációhoz?
-Hogyan zajlanak a mindennapok?
-Hogyan valósítja meg az egyéni bánásmódot egyetlen tanító egy 20-30 fős osztályban,   ahol kimagaslóan tehetséges és fogyatékkal élő gyermek is tanul?
-Milyen pedagógiai fogásokat alkalmaznak?
-Nem jelent többletterhet, többlet-frusztrációt egy tanár számára, hogy folyton     megosztja a figyelmét?
-Az integrációtól sokan azért zárkóznak el, mert attól tartanak, a testi és értelmi fogyatékkal élő osztálytársak béklyóként fogják vissza az ép gyerekek haladását. -Tapasztalatai alapján megalapozott ez a félelem?
-Hogyan tudják fenntartani a működésüket a hatályos törvényi keretek között?
-Mi az oka annak, hogy Magyarországon eleddig nem terjedt el nagyobb mértékben az integráció?

Ezekre a kérdésekre ad választ 
Lányi Marietta, a Gyermekek Háza néven ismert általános iskola igazgatónője.


  "– Amikor 1991-ben megnyitottuk a Gyermekek Házát, az vezérelt, hogy minden egyes gyerekben meglássuk az értéket, és minden egyes gyereket a saját útján vezessünk. Tananyag és ismeret helyett a gyerekeket helyeztük a középpontba, ezzel minden addig tanult pedagógiával szakítottunk. A névválasztás tükrözi idealizmusunkat: az iskolát egy nagy havas puszta közepén álló mézeskalács házikónak képzeltük el, amelynek minden ablaka hívogatón világít, ahol nemcsak az értelmiségi családok jól szocializált, nyugodt kislányai, hanem minden gyerek melegséget és elfogadást talál. Akkor még szó nem volt sérült gyerekekről, sem tehetséggondozásról."

 "Ki merem mondani, hogy mi olyasmit találtunk az integrációban, amitől emberileg és szakmailag lényegesen jobbak és többek lettünk."

A teljes cikket itt tudjátok elolvasni:
http://www.hetek.hu/arcok/201411/mindenki_lehet_nyertes  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése