2014. 12. 20.

A tökéletes Mézeskalács!

Egy kedves barátnőm küldte ezt a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 35 dkg méz
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 2 kanál tejföl
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 dkg szegfűszeg - őrölt
  • 1 csipetnyi só

Elkészítés ideje:

90 perc.

Elkészítés menete:

A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba, mérd ki hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát is, add hozzá a sót. A mézet állítsd forró vízbe, amíg nem használod fel. A vaj legyen szoba-hőmérsékletű, úgy használd majd. A tojásokat üsd a liszthez, majd add hozzá a vajat és a tejfölt is, keverd össze az egészet, és ne aggódj, ha még nem áll össze. Jöhet a méz, jól dolgozd össze a tésztát, ha netán túl lágy lesz, akkor még adj hozzá lisztet, amíg szépen össze nem áll lágy, de formálható masszává.
Ha elérte a megfelelő állagot, tedd hűtőbe legalább pár órára, de az se baj, ha egy egész éjszakát elvan ott. Ha az idő letelt, gyúrd át alaposan a tésztát, majd szedd kisebb gombócokra, és nyújtsd ki lisztezett deszkán. Végy elő egy nagyobb tepsit, tegyél bele sütőpapírt, majd lisztezett kiszúrókkal szurkáld ki a megfelelő formákat, és helyezd el őket szellősen a tepsin. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, told be a tepsit. Ha a mézeskalácsok szépen megbarnultak, vedd ki őket, majd ne nyúlj hozzájuk, míg ki nem hűlnek, és csak utána tedd őket a leendő helyükre, aztán kezdődhet a díszítés.
Tojásfehérje és porcukor keverékéből lesz a legjobb díszítő cukormáz, egy fehérjéhez három-négy deka porcukrot keverj és pár csepp citromlevet, így kellőképp sűrű lesz, jól tudsz majd vele dolgozni!

 Egy másik hasonló itt:
 http://www.redtedart.com/2010/11/26/royal-icing-recipe-biscuits-christmas/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése