2015. 04. 11.

Fejével ír az érdekkijáró

"Kiss Csaba     
nagyon szeretné, ha minél többen eljönnének az RCM-re május 17-én (15 óra, Clark Ádám téri „0 km”). Hangsúlyozza, hogy bármilyen fogyatékossággal élő embert várnak, de a részvételnek ez egyáltalán nem feltétele. Aki akkor velük tart, kifejezi, hogy egyenrangú partnernek tekinti a fogyatékossággal élők homogén látszatot keltő, de mégis rendkívül változatos világát.  

 ...mindkét szülőnek óriási lelki és fizikai teher, valamint erőfeszítés az élet. Számos család szétválik. Mert nem kapnak kellő segítséget, hogy a plusz terhet a vállukon vihessék....
 ...nagy baj a fogyatékosok ügyének nem komoly kezelése, hogy nincsenek kellőképpen megbecsülve a fogyatékosokkal dolgozó szakemberek. Sem a diplomások, a nem diplomások meg aztán még kevésbé. Pedig ez is „akadálymentesítés” lehetne, hiszen nagyobb anyagi és mentális elismerésük esetén igazi válogatott társaság lehetne. Mert így sem rossz. De úgy lenne tisztességes....
  A rendszer arra ösztönöz, illeszkedjek, vonuljak intézetbe. Ugyanakkor azok minősége, kevés kivétellel rossz. Nem motivál arra a rendszer, hogy itt kinn éljek, a beilleszkedést és bennmaradást jutalmazza, a kilépést szinte bünteti. Mindez még azokból az időkből származhat, amikor az államosított kúriákba helyeztek el minden fogyatékost. A végleges szabályok lefektetése előtt ezért is minket kellene megkérdezni, hogy mit és hogyan szeretnénk."

"Magyarországon a fogyatékos sorstársak jelentős részben emberek jóindulatára vannak szorulva, nem pedig a hivatalos rendszer tekinti alapvető feladatának életük teljes körű támogatását. "

RCM:
A Rehab Critical Mass egy alulról építkező társadalmi mozgalom a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javításáért- politikai mentes.
https://www.facebook.com/rehabcriticalmass.hu

Forrás:
http://www.hetek.hu/riport/201503/fejevel_ir_az_erdekkijaro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése