2015. 05. 11.

Fejlesztő Nevelés 2.

A szakértői bizottság vizsgálja meg, és alkot egy szakértői véleményt, amivel vagy egyetért a szülő vagy nem. 

Korai fejlesztés max. 5éves korig vehető igénybe). 5éves kortól lehet fejlesztő nevelés.
A gyakorlat inkább az, hogy 3 éves korig élnek ezzel a lehetőséggel, utána óvodába viszik a gyermeket.

A gyerek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző a szülő kérelmére, az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja. 
A kötelező óvodai nevelés fejlesztő nevelésben is teljesíthető.
 - akár az 5. év eléréséig, akár azt követően működhet a fejlesztő nevelés, mint a nevelési kötelezettség teljesítése. Ennél nem szabályozza a törvény, hogy kellene hozzá az óvoda, védőnő egyetértése, az óvodában kell bemutatni a szakvéleményt a fejlesztő nevelésről.
 -a fejlesztő nevelésre iskolakezdésig  is van lehetőség!
A szakértői bizottság csak olyan intézményt jelölhet ki fejlesztésre, amelyik benne van az ilyen intézményeket tartalmazó speciális intézményi jegyzékben, hiszen nem mindegyik intézmény tudja ezt felvállalni, fenntartója válogatja, és szakértelemmel bíró fejlesztő is kell. Épp ezért kell is, hogy valamilyen befogadó intézmény ki legyen jelölve. Működik az otthon végzett fejlesztés is, ami annyiban más, hogy a gyerek nem jár rendesen intézménybe, az óvodai nevelést fejlesztő neveléssel kapja meg, de a fejlesztés idejére (heti 5 óra, vagy amennyit a szakértő bizottság előírt) az intézményben kapja meg a fejlesztést, tehát arra az időre be kell menni a gyerkőccel az óvodába. Működhet a dolog úgy is, hogy a fejlesztő kimegy a gyermek otthonába, de az már a szülő költségére megy, és plusz támogatásról nincs tudomásom. A fejlesztő nevelésért intézmény igényelhet normatívát, magánszemély nem.  A fejlesztésre egyébként a Nevelési Tanácsadó is kijelölhető, hiszen alapfeladata a fejlesztés. Működhet úgy, hogy oda kell vinni a fejlesztésre, de a gyakorlat inkább az, hogy még a Nev. Tanácsadósok is az ovikba mennek ki és ott fejlesztenek, de lehet ettől eltérő gyakorlat. (A jogszabály nem túl egyértelmű). Az általános tendencia az, hogy inkább a közösségi kapcsolatok, közösségi fejlesztés felé irányítsák az érintetteket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése