2015. 05. 16.

Kutya Asszisztencia


A „Kutya Asszisztencia” nevű szervezet olyan kutyákat képez ki, akik beteg vagy fogyatékkal élő emberek életét teszik könnyebbé. A gazdik olyan szabadságot tapasztalhatnak meg, amely a kutyák nélkül eddig lehetetlen volt. 
Az állatok- szó szerint - megváltoztatják a betegek életét.
Bár egy kutya kiképzési költsége 35.000 dollár, a szervezet ingyen adja őket. 
(Akinek nincs elég pénze, ott még a kutyatápot is fizeti a szervezet.)

A Jennifer Arnold által 1991-ben alapított szervezet évente 75-100 kutyát adományoz 
az arra rászorulóknak.
Az alapító hölgynél 16 évesen diagnosztizáltak clerosis multiplexet, szeretett volna egy olyan segítő kutyát, amelyről apukája egy újságcikkben olvasott. Mivel nem tudtak számára ilyet felajánlani, apukája tanácsolta neki, valósítsa meg ezt ő.
A szervezetnek két motorja van: Jennifer szenvedélyes szeretete a kutyák és a beteg emberek felé, valamint a nagylelkű emberek adományai.

Kiara (régen napi 150 epilepsziás rohama volt, beszélni és járni nem tudott): a kutya a közelgő rohamokat 15 perccel hamarabb észleli- eddig nem sikerült megfejteni, miként – és ezt az anyuka értésére adja. Az anyuka ezután biztonságba tudja helyezni a kislányt, nehogy sérüléseket szerezzen. A rohamok száma jelentősen csökkent.

A 13 éves Alisonnak óránként kellett mérnie a vércukorszintjét. A túl alacsony vagy magas vércukorszint görcsöt vagy akár kómát idézhetne elő nála. Ma már csak akkor méri, ha kutyája ezt jelzi neki. (a kutya az izzadságából állapítja meg)

Sam: fizikailag, érzelmileg is sérült ember volt, ideges, ingerült, mindenben sikertelen, ezért inkább ki sem mozdult otthonról. Többször túladagolta magát, öngyilkosságot követett el. A kutya értelmet adott az életének, elkezdett tanulni is.

Charlie: genetikai gerincbetegséggel született, folyamatosan mellette kellett lenni. Magát sem tudta elfogadni, nem ment ki az utcára, mert mindenki őt bámulja. A kutyával viszont kinyílt számára a világ, a kutyával együtt „tv sztárnak” érzi magát.

A 2 éves kiképzés alapja a szeretet, tisztelet és a pozitív megerősítés.
A kutyának nem számít, milyen hiányossága van a gazdinak, feltétel nélkül elfogad. 
Azon túl, hogy ajtót nyitnak és zárnak, villanyt kapcsolnak, odahoznak tárgyakat, sokkal fontosabb, hogy érzelmileg is biztonságot nyújtanak az embernek.

A videót itt tudod megnézni:
https://positively.com/video/?video=American-Dog-Canine-Assistants-baJhpNI9
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése