2015. 06. 15.

"Közös a világunk"?

"Elméletben mindenki tisztában van vele, hogy egyetlen világ van, s valamennyiünknek abban kell élnünk. Nincs külön világ az ép és egy másik a fogyatékos emberek számára. Közös a világunk. A mindennapokban azonban ez a gondolat gyakorta elsikkad. Szakadékok tátonganak nemcsak az ép és fogyatékos embertársak között, hanem elválasztják egymástól a különböző fogyatékosságokkal élőket is. Mi a kezdetektől fogva azon dolgozunk, hogy mindenki megérezze, ő is része a közös világnak és ő is tehet érte, hogy az valóban közös legyen.":

De Jure Alapítvány 
http://drahu.org.hu/oldalak/kozos_a_vilagunk.html


Tévhitek és tények


"A fogyatékosságok átterjedhetnek egyik gyerekről a másikra. Ha pl. egy gyerek egy fogyatékossal van együtt az óvodában, ő is visszafejlődik." 



 A fogyatékosság nem fertőző, mint a nátha. Viszont mindkét gyermek sokat segíthet a másiknak: a sérült gyermek modellálja az épet, s az ép korán megtanulja elfogadni a másságot. 

 "Legjobb nekik az intézetben, ott legalább mindenük megvan, és mégiscsak a szakemberek tudják a legjobban, hogy mit kell velük kezdeni." 

 Nem egy sérült embert kényszerít az élet intézetbe, ez azonban többnyire nem az ő szabad választása. Ki az, aki nem vágyik családra, otthonra? 

 "Ha találkozunk velük, legjobb rájuk sem nézni, nehogy azt higgyék, megbámuljuk őket."

 Ön talán szeretne olyan társadalomban élni, amelyben levegőnek nézik?

 http://drahu.org.hu/oldalak/hamis_mitoszok.html

 Sérültségre való tekintet nélkül mindenkinek joga van az emberi méltósághoz és a szabad önrendelkezéshez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése