2016. 01. 13.

Jelnyelv, jelbeszéd

 

 Téves feltételezés, hogy a jelnyelv nemzetközi. Valójában minden országnak van egy sajátos jelnyelve, amelyet elsősorban a siketek használnak. Tehát a siketek nem ugyanazt a jelnyelvet használják Németországban, mint mondjuk Magyarországon. Igaz, hogy vannak hasonló jelek egyes jelnyelvekben. Létezik azonban egy mesterségesen kialakított jelnyelv is, a Gestuno nyelv, amely éppoly nehezen tud teret nyerni, mint az eszperantó.

 Gestuno nyelv: Ez a nemzetközi jelnyelv

... főként, de nem kizárólag azok a siketek jelelik, akik benne vannak a nemzetközi életben, és gyakran találkoznak külföldi siketekkel, akiknek nem értik a jelnyelvét. Leginkább a különböző nemzetközi konferenciákon, vagy a siketolimpián kerül elő.

 A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, amelyet főként, de nem kizárólag a siketek használnak. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik. A 2009. évi CXXV. törvény a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról a magyar jelnyelvet a hivatalos nyelv szintjére emelte Magyarországon.

 Bizonyított, hogy a jelnyelvnek is van egy sajátos hangtana, alaktana és mondattana. Általában az adott nyelv nyelvtani sajátosságai jellemzik a jelnyelvet. Szókincse pontos nyelvtani szabályok szerint rendeződik, így annak nyelvjárásai is lehetnek. Tanulásának nehézségei összemérhetők a hangzó nyelvekével.

 A Makaton rendszere 450 jelet tartalmaz. Főként augmentatív célokra fejlesztették ki, a totális kommunikáció elősegítésére. Ez azt jelenti, hogy együtt használják a beszéddel, az írással és a képjelekkel a Makaton program keretében. Célcsoportjai az értelmi fogyatékosok, az autisták, a siketvakok, a beszédzavarosok és a szerzett neurológiai károsodást elszenvedettek. A jelek nyolc szintre vannak osztva, és meghatározott sorrendben tanítják őket. Nevét szerzőiről kapta: Margaret Walker, Katharine Johnston és Tony Cornforth. A program 1976-ban indult siket és értelmi fogyatékos felnőttekkel. 1996-ban átdolgozták a kulturális különbségek befogadására. Több országban használják, így Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Németországban, Franciaországban, Új-Zélandon, Portugáliában, Görögországban, Kuvaitban és Japánban. Mindenütt a helyi jelnyelv jeleire alapoz.

  A jelbeszéd szavak nélküli tudatos kommunikációs eszköz, ami a beszéd helyettesítésére, vagy kiegészítésére szolgál. A jelnyelvet is szokták jelbeszédnek nevezni, ez azonban téves. Alapvetően látható, de tartozhatnak hozzá hangjelek is, amiket hangzó gesztusoknak is neveznek. Lehet szemléletes, de lehet titkos is, mint például az alvilági. Németországban elterjedt hiedelem, hogy a Stasi is használt titkos jelbeszédet. Használhat különféle tárgyakat, virágokat is, mint a legyező-, a zsebkendő- és a virágnyelv. Szemléletes típusai lehetnek az alternatív és augmentatív kommunikáció eszközei. Egyesek világnyelvet alapoznának rájuk.

Forrás: Wikipédia 

 PECS, a képkártya-csere módszer

 A képkártya-csere módszert Andrew S. Bondy dolgozta ki és az autizmussal élők terápiájában a legelterjedtebb.

 A terápia célja a kommunikációs készségek fejlesztése. 
... a korán megkezdett terápia elősegíti a beszélt nyelv használatának kialakulását.

A babajelbeszéd egy olyan módszer, amely a jelbeszédet használja fel ahhoz, hogy a kisgyermekekkel hatékonyan kommunikáljunk hónapokkal, néha évekkel a verbális kommunikáció megjelenése előtt.
A babajelbeszéd egy módszer, amely a jelbeszédet használja fel ahhoz, hogy a kisgyermekekkel kommunikáljunk, méghozzá hónapokkal, néha évekkel a verbális kommunikáció megjelenése előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése