2017. 10. 06.

CBS legutóbbi jelentése szerint-Izland a Down-szindróma felszámolásának a küszöbén áll

Hogyan érték el ezt a látszólagos orvosi  csodát...                                         
orvosi csoda? "befellegezett a Down-szindrómának." és hasonló kulcsszavak. 
A cím ne tévesszen meg senkit. Itt nem orvosi csodáról van szó, hanem a down szindróma időbeli kiszűréséről és abortuszról.

Információk és reagálás a cikkre.

Az az állítás, miszerint „Az orvosi műhibaper alperese az egészségügyi intézmény, azaz nem az orvos személye ellen irányul a per, nem is ő fizeti a kártérítést." sok esetben valótlanság, de minimum csúsztatás. A nőgyógyászati osztályokon sok orvos (akár az állomány fele) nem alkalmazottként dolgozik, hanem externistaként (szerződéssel), és így nem vonatkozik rájuk a kórház biztosítása.
Ezen kívül a kórházak biztosítása sem fizet mindent, és a kórháznak jogában áll áthárítani a költségeket az orvos személyére. Orvosi körökben ismert esetek, ahol pont ilyen per következtében az orvost 50millió Ft és havi 300ezer Ft életjáradék fizetésére kötelezték, ezzel teljesen romba döntve az orvos egész életét.
Mindezt úgy, hogy mint tudjuk, a Down-szindrómámak nincsenek mindig észrevehető jelei, ami alapján egyáltalán további vizsgálódást lehet előirányozni.
A kártérítési peres iparág virágzása miatt sok orvos évi kb 500ezer Ft-os biztosítást kell kössön, a hasonló esetektől való félelmében.

Ahhoz a társadalmi közvélekedésnek kellene megváltozni, hogy ez a "műhibaper" iparág ne virágozzon.
Óriási különbséget látni országok között a társadalmi hozzáállás szempontjából. Írországban például elképesztően empatikusan, elfogadással és segítőkészen állnak az emberek egymáshoz, nem csak az úgynevezett fogyatékosokhoz, hanem idősekhez és bármilyen nehézséggel élőkhöz. A segítő szakmák is sokkal elterjedtebbek, nagyobb elismerést élveznek.
Az információkat egy általam  személyesen ismert szülész-nőgyógyásztól kaptam és csak alátámasztani tudom én is, hogy sajnos ez így van. Amikor a vizsgálatok alapján felmerült, hogy valami nincs "rendben" a babával, akkor az orvosom hogy rávegyen a szűrésre azt mondta, hogy akkor ő most az ördög ügyvédje lesz. Mindenféle negatív dolgot mondott, én meg csak azt hajtogattam, hogy mindenképpen megtartjuk a babát, feleslegesek ezek a vizsgálatok. Akkor próbàlta más oldalról megközelíteni, hogy akkor fel tudjunk rá készülni azért kène megcsinàlni a vizsgálatot. Mindenképpen be akarta biztosítani magát, pedig ismert bennünket. Nála született addig is már 3gyermekünk. Végül beletörődött hogy nem kérem a vizsgálatokat és arra hogy papírt aláiratott e velem, hogy ő tájékoztatott csak én nem akarom alávetni magam a vizsgálatnak nem emlékszem. Kimentem és csak sírni tudtam, akkora nyomás nehezedett rám. Utólag a szülésznő elmondta, hogy az orvos csak ennyit mondott: " Tudom hogy a XY-ék nem fognak beperelni engem" Érthető az orvosok részéről a fèlelem, ha ez a "műhibaper" ennyire virágzik.:(

Szülőként egy ilyen perrel tulajdonképpen kimondja a szülő, hogy jobban örülne, ha a gyermeke nem lenne, rejtetten azt állítva, hogy ha előre tudta volna a gyerek állapotát, akkor elpusztította volna, de az orvos miatt erre nem volt lehetősége. Számomra ez nagyon szomorú, hiszen Magyarországon 20- 24.hétig el lehet vetetni a babát, ha "súlyos betegnek" nyilvánítják. Nem perekre kellene költeni pénzeket, hanem nagyobb támogatást, elfogadást adni a családoknak. Nem felelősöket kell keresni,  hanem bátorítást adni sokkal inkább. Az orvosoknak a per miatti féltükben ne kelljen a kismamákat az abortuszra biztatni, hanem hagyják meg ezt a döntést a családok számára.

Ehhez a témához kapcsolódik még a Downbaba.hu cikke, nagyon jó olvassátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése