2013. 06. 02.

D vitaminról

Orvosi szobai beszélgetés:
-Adod a gyereknek a D vitamint?
-Miért adnám, már elmúlt két éves?
-A legújabb kutatások szerint nem csak a csontrendszerre hat, hanem sok jó hatása van még. Érdemes ezért tovább adni kis korban, de még a nagyobbaknak is legalább a téli hónapokban.

Gondolom sokan már hallottak erről, de azok miatt akik nem, (ahogy én sem tudtam róla) :)feltettem.

"A csontrendszerre és a vér kalciumszintjére kifejtett hatását szinte mindenki ismeri. Kevesebben vannak tisztában azzal, hogy szervezetünk optimális D-vitamin-ellátottsága esetén az képes meggátolni bizonyos daganatok kialakulását, illetve már kialakult tumorok esetén hatékonyabbá varázsolja a kezelést. Fokozottan igaz ez az emlő-, a petefészek, a prosztata- és a vastagbéldaganatokra. Fogyókúra esetén növeli a leadható kilók szintjét; erősíti immunrendszerünket, cukorbetegekben jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések létrejöttének kockázatát."

Adagolás – D-vitamin-pótlás gyermekkorban

dvitamin_gyermekeknek_170x105A legújabb kutatások eredménye alapján jelenleg a magyar lakosság kb. 70-75 százaléka szenved D-vitamin-hiányban. Az orvosok a korábbi adagolás sémájának változtatásával próbálják elérni, hogy ez a statisztika javuljon.
Jelenleg a D vitamin ajánlott dózisa egészséges csecsemőknek napi 400 NE, koraszülötteknek, vagy bizonyos megbetegedésekben szenvedőknek ennél a mennyiségnél többet is javasolnak. Bár a hivatalos ajánlás szerint csupán 1 éves korig szükséges a vitamin pótlása, érdemes a későbbiekben is az őszi, téli hónapokban a kisebbeknek 4-600 NE, nagyobb gyerekeknek 8-900 NE dózist alkalmazni.
Mindezeken túl, felnőttkorban is javasolt a „kúra” folytatása, legalább a téli hónapokban akár napi 2000 NE mennyiségben is, tekintettel a vitamin számos előnyös hatására, mint például az emlő- és vastagbéldaganatok esetén kifejtett jótékony tulajdonságaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése