2016. 04. 05.

Hanabi pocket


A Hanabi egy olyan kártyajáték, amiben az eddig ismertektől eltérően nem az egyéni előrejutás, hanem a csapatjáték, és a kooperáció a fontos a győzelem érdekében.A cél elérése azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek első hallásra tűnik... A játékosok (a szabályzat szerint 2-5 játékos játszhat egyszerre) ugyanis nem láthatják a saját lapjaikat (a résztvevők létszámától függően 5, ill. 4 lap), hanem azokat úgy kell tartaniuk,hogy képes oldaluk a többi játékos felé néz. Innentől kezdve érthető, hogy alapesetben fogalmunk sincs arról, hogy mit tartunk a kezünkben, ebben a többiek segítségére szorulunk, akik utalásokat tehetnek erre nézve. (És ettől válik a játék kooperatívvá, hiszen pontatlan, vagy félrevezető információk nagyban befolyásolják a játék kimenetelét.) 13 éves SNI fiúval játszottunk. Maga a Hanabi alapötlete nagyon motiválta  a gyermeket, és külön élvezte, hogy nem láthatja a lapokat, illetve azt még inkább, hogy az enyémeket viszont igen! J Magát azt az egyszerű szabályt azonban, hogy újonnan felhúzott kártya képes oldalát nem nézheti meg, egyedül nem tudta betartani. Automatikusan fordította maga felé a felemelt lapot, így mindig figyelmeztetni kellett erre. További merevség mutatkozott részéről az utalások tekintetében. Gyakran nem tudta megállni, hogy ne mondjon el mindent egy adott kártyáról.(pl. Itt van egy zöld 3-asod.) Máskor olyan információra tett utalást, ami nem segített, tulajdonképpen az adott helyzetben nem volt fontos. Igazából nem volt stratégiája, nem látta át, milyen út vezet a győzelemhez. A kapott utalásokat nagyon nehezen tudta kezelni. Ha két különböző alkalommal utaltam egymás után egy kártyára (egyik körben a színét, másikban a számát mondtam meg, a kapott információkkal nem dolgozott, nem tudta összerendezni azokat. A Hanabi szabály szerinti kivitelezése nehéznek bizonyult, hiszen eszerint az utalásjelölők nagyon hamar elfogynak, és utána már csak a szerencsén múlik, hogy mit teszünk le.

Ezért némiképp módosítva a szabályon, úgy játszottunk, hogy 1 utalásjelölő tokent vissza lehetett nyerni 1 lap helyes lehelyezésével. Így az utalások lehetősége megnőtt. Ezenkívül a lehetséges kommunikáción is lazítottunk, a bólogatás, vagy fejrázás megengedett volt, ezzel is építve a csapatmunkát. Tehát mielőtt pl. ledobtam volna egy lapot, megfogtam azt, és kijelentettem, szerintem ezt kellene ledobnom. Erre ő vagy bólogatott vagy a fejét rázta. Tulajdonképpen ez a  könnyítés amellett, hogy  gyorsabbá és könnyebben játszhatóvá teszi a játékot, a gyermeknek is nagyban segít. Hiszen visszajelzései épp olyan informatívak, mint utalásai. Ahhoz, hogy pl. rábólintson egy kártya ledobására, neki előre át kell gondolnia annak lehetséges következményeit. Vagy javít, vagy ront a helyzeten. Ezzel máris a tervezés és előrelátás valósul meg.

A Hanabi nagyon jól fejleszti annak képességét, hogy több, különböző időben, vagy más személyektől kapott információt össze tudjunk kapcsolni, és alkalmazni azokat. Ezzel összefüggésben az emlékezőképesség is nagyon fontos. A szokatlan szabályok (pl. hogy nem láthatjuk saját lapjainkat) betartása segíti a merevség oldását, és rugalmasságra ösztönöz.Ezenkívül a sorrendek betartása, az előrelátás és következmények előrevetítése, a tudatos lépések, döntések, stratégia alkalmazása is megjelenik. Utalásoknál – ha nyerni akarunk- ki kell válogatnunk azokat az információkat, amelyek fontosak, és azokat kell közvetítenünk társunk felé. Így a figyelem összpontosítása újra előtérbe kerül. Az énközpontú viselkedés helyett a csapat érdekének figyelembevétele a fontos.

A játékötlet maga szerintem nagyon jó, és több fontos területet megmozgat, amiket fentebb említettem. A játékleirás viszont hagy némi kívánnivalót maga után,  ezért indokoltnak éreztem némi változtatás beékelését. A játék életkori megkötést nem tesz, viszont szerintem 10 éves kor alatt nem igazán élvezhető, hiszen sok segítséget, irányítást igényel a gyermek.

Kiszerelését tekintve nagyon praktikus, nem sérülékeny, és utazásokra kiváló játék.
 /fejlesztő pedagógus ajánlásával/
http://fejlesztojatekvilag.hu/hu/search-content

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése