Mindenkinél személyre szabva, körültekintően kell a kérdést megközelítenie!
Lehetnek eltérő vélemények a témában, én inkább egy kis segítséget szeretnék adni, hogy miket érdemes figyelembe venni, minek érdemes utána járni!
Mindenkinél egyéni, hogy mit és hogyan tud beépíteni az életmódjába!
A bejegyzésben szerepelnek ugyan gluténtartalmú élelmiszerek is, ha valakinél nem feltétlenül szükséges kivonnia az étrendjéből, de szeretne mégis egészségesebb, változatosabb ételeket fogyasztani !
Elsősorban a fehér lisztet, a cukrot és az adalékanyagokat lenne jó kivonni a táplálkozásból! Ellenben sok zöldség gyümölcs és fehér hús javasolt!
Vitaminok: Omega 3 6 9 bevitele fontos!
Mandula, kesudió, mogyoró tartalmazzák az omega-3 és -6 zsírsavakat, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk őket! És persze a tengeri halakat is.
Omega 3-ról:
http://
D-vitaminról:
http://
Ha nem iszik tejet a gyermek: mákolaj és a szezámmag Ca pótlására jók!
/tahini:(szezámmag őrlemény) Receptekben többször találkozni vele!/
Vannak növényi tejek:-(rizs, kókusz, mandula, mogyoró) is, de ezek nem pótolják a Ca-t!
kalcium beviteli források: lsd. ITT
Vitaminok felszívódásához kell a szénhidrát! Tönkölykenyér
javasolt inkább a fehér kenyér helyett. Mi inkább a rozs mellett döntöttünk! Tinédzsereknek kell az energia! Persze ezekben van glutén, de én
a teljes gluténmentességet egyelőre nem tudom megoldani, mivel az étrend kicsiknek és nagyoknak is megfelelő kell, hogy legyen. A házilag készült kenyerek eddig nem mindig jöttek be nálunk:( Persze, ahol kimutatták a gluténérzékenységet ott fontos teljesen kivonni az étkezésből!
Ötletek kenyér sütéshez: (lsd.alul kenyérreceptek)
Gluténmentes étkezésnél figyelembe kell venni a család összetételét, és anyagi teherbírását is (mert drágák az ilyen termékek :((!
Gluténtartalmú ételek: búza, árpa, rozs és zab, (de ez bizonyos esetekben fogyasztható). Mi egyelőre a búza kivonására tettük a hangsúlyt.
Gluténtartalmú ételek: búza, árpa, rozs és zab, (de ez bizonyos esetekben fogyasztható). Mi egyelőre a búza kivonására tettük a hangsúlyt.
A rizsliszt nem laktat! Édességjellegű ételek pótlása nem könnyű!
Esetleg a paleós kevert liszttel/lisztvarázs megoldható! /Nem próbáltam még.
(Lsd.liszteknél alul)
Rizsliszttel palacsintát, (egy sűrűbb, nem folyékony tésztát, nem
tekerhető, de a tetején kenhető változatot készítettem, ami ízében
hasonló az eredeti palacsintához, legalábbis, amit mi szerettünk! :)
Recept: Nagyobb adag, fele mennyiségből kb.14db kis kör készíthető!
2bögre rizstej
2bögre rizsliszt
4tojás
1ek. utifű maghéj és
valamilyen édesítő ízlés szerint. pl.2ek Eritrit
Egy lyukas tetejű üvegbe célszerű tölteni a tésztát és kis köröket (3-4) nyomni a palacsinta sütőbe.
Készítettem még kókuszkockát, ami ízében szintén hasonlított az eredetire.
Viszont a kakaós csigával nem jártam sok sikerrel, mert ízében nagyon más lett!
Recept: Nagyobb adag, fele mennyiségből kb.14db kis kör készíthető!
2bögre rizstej
2bögre rizsliszt
4tojás
1ek. utifű maghéj és
valamilyen édesítő ízlés szerint. pl.2ek Eritrit
Egy lyukas tetejű üvegbe célszerű tölteni a tésztát és kis köröket (3-4) nyomni a palacsinta sütőbe.
Készítettem még kókuszkockát, ami ízében szintén hasonlított az eredetire.
Viszont a kakaós csigával nem jártam sok sikerrel, mert ízében nagyon más lett!
Olívaolaj használata javasolt inkább, mint a napraforgóé, de a repce talán még jobb!
Oliva classic sütéshez extra szűz salátákhoz való.
Oliva classic sütéshez extra szűz salátákhoz való.
Kókuszzsírt is használok:), de nemrég hallottam, hogy "plakkokat" tud képezni az érfalon. Úgyhogy e miatt meggondolandó!
Liszt helyettesítésére jók:
Különböző maglisztek, amelyek általában úgy készülnek, hogy a magból (mák, mandula, szezámmag, lenmag, tökmag, stb.) kipréselik az olajat, majd a fennmaradó részt lisztté őrlik, és 2000-4000 Ft/kilós áron megvehetjük.
Javasolt inkább hogy a nem az értékes, olajától megfosztott maglisztet vegyük meg, hanem magát az olajos magot, és azt daráljuk le.
Tehát pl. a diót, a mandulát, a mákot, lenmagot.
Lenmag olaj, liszt: jó hatóanyagok!
A csicseriborsó is egészséges.
Különböző maglisztek, amelyek általában úgy készülnek, hogy a magból (mák, mandula, szezámmag, lenmag, tökmag, stb.) kipréselik az olajat, majd a fennmaradó részt lisztté őrlik, és 2000-4000 Ft/kilós áron megvehetjük.
Javasolt inkább hogy a nem az értékes, olajától megfosztott maglisztet vegyük meg, hanem magát az olajos magot, és azt daráljuk le.
Tehát pl. a diót, a mandulát, a mákot, lenmagot.
Lenmag olaj, liszt: jó hatóanyagok!
A csicseriborsó is egészséges.
A kuszkusz/tészta finom lisztréteggel bevonva/, a grízhez hasonló./glutént tartalmaz/
A bulgur/tört búza/meg a rizshez hasonló./szintén glutén tartalmú/
A bulgur/tört búza/meg a rizshez hasonló./szintén glutén tartalmú/
A köles tejbegríznek jó. Nálunk a köles nem igen jött be sajnos!
A zabkorpa, zabliszt pl. panírozáshoz
jó.
A krumpli a keményítő miatt nem javasolt, helyette inkább barnarizs használata célszerű.A kakaópor: A NEM CUKROZOTT formában jó a por.
Helyette lehet karobport is választani.
A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.
Tészták: durum vagy vannak gluténmentes tészták is.
Fehér cukor helyett:
pl. Eritrit, Eritritol, Stevia, Kókuszvirág cukor (erről megoszlanak a vélemények) v.esetleg nádcukor, habár ez nem sokban különbözik a fehér cukortól.
Eritritol: http://www.mindenmentes.hu/2012/11/edeskek-cukorpotlok-edesitoszerek/
Az egyik legújabban felfedezett változat. Ennek kifejezetten hűsítő a hatása, édesítőereje kb. 70%-os a répacukorhoz képest. Egyre népszerűbb, mert állítólag egyáltalán nem emeli a vércukorszintet, mivel változatlanul ürül a szervezetből, így a glikémiás indexe 0. Vízben nehezebben oldódik, és vízmegkötő képessége is csekély, így az eritritollal édesített sütemények hamar kiszáradhatnak.
Gluténról:
A glutén egy elég komplex és változékony fehérje. Alapvetően nem lenne vele baj, ha azt a változatát fogyasztanánk, amihez a szervezetünk hozzászokott: amit már az előttünk élők is fogyasztottak több generáción át. Ezt az elképzelést sajnos teljesen ellehetetleníti a globalizált világunk, hiszen még ha nyomonkövethető is lenne, hogy a kenyeret, amit a boltban veszünk, milyen származású búzából készítették, akkor sem tudnánk, hogy azt a búzát milyen eredetű (magyar vagy brazil) magból vetették. Utóbbi kérdés miatt a hazai termelőtől vásárolt gabona otthoni őrlése sem oldja meg a helyzetet.
Szóval ha megesszük ezt az „idegen” fehérjét, akkor a szervezetünk mindenféle allergiás és túlérzékenységi reakciókkal válaszolhat, amit jó eséllyel össze sem kötünk gondolatban az elfogyasztott gabonával. Sokan sejtenek összefüggést a rejtett, nem diagnosztizált gluténérzékenység és a civilizációs betegségek, pl. az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, magas vérnyomás, metabolikus szindróma, mindenféle gyulladásos bőrtünetek, stb. között.
http://www.mindenmentes.hu/2012/06/glutenrol-zabrol-koleszterinrol-zsirsavakrol/
A gluténfogyasztás negatív következményei:
A cöliákiát már az ókori kappadókiai orvos, Aretaiosz leírta a Krisztus utáni első században. Azonban a tüneteket a búzával csak az 1940-es években hozta összefüggésbe Willem Karel Dicke holland orvos, miután megfigyelte, hogy az 1944-es éhínség alatt, amikor alig volt búza, a betegek drámai javulást mutattak. Azóta a modern orvostudomány pontosan definiálta a cöliákiát egy olyan autoimmun betegségként, amit a búzaglutén egyik komponensének, a gliadinnak a fogyasztása okoz.
...
A GUT (Bél) magazin egyik 2007-es cikke pontosan ezt állítja. A szerzők összegyűjtik az arra utaló bizonyítékokat, hogy egy gyakori (talán egyetemes), gluténra adott gyulladásos válasz a belek fokozott áteresztőségéhez vezet (ez az "áteresztő bél szindróma"), amiből egy hajlamosító génekkel rendelkező személynél kialakulhatnak az antitestek és az az autoimmun reakció, amit cöliákiának nevezünk. Lényegében azt állítják, hogy a gluténfogyasztás mindenkinél előidézhet gyulladást, és ez számos komoly egészségi problémához vezethet, bár nem mindenkinél alakul ki a konkrét cöliákia.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-glutenfogyasztas-negativ-kovetkezmenyei.htm
VÁLTOZÓ, HOGY AZ EGÉSZSÉG HELYREÁLLÍTÁSA MIT KÖVETEL.
Alapvetően javasolják a GFCF – SF azaz gluten free casein free és sugar free diétát tanulási zavar esetén. (Ez azonban nagyon nehezen megvalósítható!) Paleo diéta is hasonló.
Konzervatív dietetikusok egyenesen hibának tartják a GFCFSF-et, épp az energiahiány kialakulása miatt
Ez bonyolult kérdés—mivel pl epilepszia esetén Atkins diéta kell, rengeteg szalonnával…
Egyértelmű, hogy a mai emberek megbetegszenek a nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrátféle (kenyér, tészta, rizs, krumpli, édesség stb.) fogyasztásától. De a kulcsszó a tudomány mai állása szerint, hogy mértéktelen a fogyasztás.
Boltokban található még, rizs és tészta alternatívák:
- hajdina /álgabona-nagy keményítőtartalmú mag/
Pörkölt magját megőrölve a franciák palacsintát készítenek belőle.
- amaránt /álgabona-nagy keményítő tartalom/- quinoa /álgabona-jelentős keményítőtartalmú/
Utóbbi kettőt nem ismerem!
- chia mag, Chiát használják tojás helyettesítésére is. (1ek.chia mag+2ek.víz)
(15 g Chia mag annyi Omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint 250 g lazac)
kenyér receptek
rozskenyér recept:
https://drive.google.com/folderview?id=0BxGLm9YTn-9baWVPMXQ0bWNuZ3M&usp=sharing
Fehér lisztet én rizsliszttel helyettesítettem!
tejmentes fehér kenyér:
http://aprosef.hu/liszt_es_
mandulás paleo:
http://maimoni.cafeblog.hu/
magos kenyér:
http://www.origo.hu/
Lisztekről:
http://160gramm.cafeblog.hu/
http://webshop.hellopaleo.hu/
Mikrós süti egészségesen: 3dl-nél nagyobb bögre 3ésfél perc mikrózás kb. 2-3 személyre barack lekvárral v.meggyel
1 tojás- kikeverni
3ek. eritrit
2ek.rizsliszt
2ek.zabkorpa
1kk. sütőpor
1tk. utifű
4ek. rizstej
2ek.cukrozatlan kakaópor
2ek. oliva olaj
Egészet összekeverni egy villa segítségével!
Hasznos linkek:
http://dietabc.hu/hu
https://egeszsegkonyha.hu
http://www.taca.hu/
http://piszkeioko.hu/
https://bioszallito.hu/Glutenmentes_termekek-menu-668
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése