2016. 06. 29.

Bataplus-matematika



A Bataplus kártyajáték egy kiváló módja az olyan matematikai képességek fejlesztésének, mint a számlálás, a számképek ismerete és a fejben számolás. Emellett a kitartó figyelmet és a memóriát is próbára teszi. A designos kivitelezésnek köszönhetően a játék szórakoztató lehetőséget nyújt a számok tanulására is.

Ez egy egyszerű, de nagyszerű, klasszikusnak mondható kártyajáték.

Egyszerű kinézetében, méretében és szabályaiban, ugyanakkor nagyszerű, gyors szórakozási lehetőség. A 36 kártya mindegyikén egy szám található 1-től 6-ig, és a számnak megfelelő mennyiségű színes karika. A hagyományos dominó vagy dobókocka pöttyeitől annyiban tér el, hogy a karikák nagysága változó, így ez kissé megnehezíti a szám felismerését, amitől izgalmasabbá is válik a játék. 




A tekintetvonzó, mégis visszafogott „dizájn” a következő szabályokat tartalmazza: 
A játék célja az összes kártya begyűjtése. A játék egyszerűen indul: minden játékos ugyanannyi kártyát kap, amiket lefelé fordítva tesz maga elé, majd mindenki egyszerre fordítja fel a legfelső lapját. Az viheti el a felfordított lapokat, akinek a kártyáján több karika van. Az a játékos viszont, akinek a legkevesebbet érő lapja van, dönthet úgy, hogy mindenki új lapot rakjon, ekkor az előző és az új lapokon lévő karikák összege lesz a döntő. (Itt jön képbe a memória és a fejben számolás. ) Ekkor még mindig dönthet úgy a kevesebbel rendelkező játékos, hogy még egyet „csapnak”, ekkor értelemszerűen már a 3 lap adódik össze. A nagyobb összeget számláló játékos nyeri az adott kör összes lapját. (Mivel előfordulhat, hogy több körön keresztül össze kell adni a kártyán lévő összegeket, akár 20-as számkörben is számolva, a játék igazi kihívást jelenthet, főleg a fiatalabb korosztálynak.)
A megnyert lapok a kézben, a pakli alá kerülnek. Egyenlőség esetén: „csata” következik. A játékosok az egyenlőséget mutató kártyákra helyeznek egy-egy lapot lefordítva, erre raknak egy újabb kártyát a számot ábrázoló felével felfele. Amelyik a nagyobb (több), az a játékos nyeri a „csatát”, viheti az összes lent lévő lapot.
A játékot az nyeri, aki az összes lapot megnyerte, a játékostársnak, társaknak nem marad lapjuk.


A játékot 6 éves kortól ajánlják, 2-5 játékos játszhatja. Azonban 6 éven aluli gyermekek számára is élményt nyújthat. A gyors reakcióidőt, a szabálytartást, szabálykövetést és taktikai képességeket igénylő tényezők mellett, könnyűszerrel nyújt lehetőséget a számkép és mennyiség egyeztetésének tanulására. Továbbá a több, kevesebb, ugyanannyi fogalmak tanulására, elmélyítésére. A szabályok változtatásával a játék egyszerűsíthető, például az összeadás műveletének használata nélkül, csak a mennyiségek különbségének megállapítására, vagy kisebbek számára a bonyolultság szintjét tovább csökkentve, csak a számlálás gyakorlásával a mennyiségi különbségek megállapítása. A kártyalapokon színes köralakú ábrák találhatók, különböző méretben, valamint a számkép maga (1-6). Kiváló kiegészítésként szolgálhat óvodáskorúak, iskoláskorúak játékos, szórakoztató matematikai képességfejlesztéseként. /fejlesztőpedagógusok ajánlásával/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése