2013. 09. 27.

Esőemberek reménye

Fejlemények az autizmus kezelésében és megelőzésében

A közelmúltban több tudományos cikk jelent meg az Egyesült Államokban egy sokak számára meglepő összefüggésről a belek és az idegrendszer működése között. Régóta ismert, hogy az autisták jelentős része emésztési problémákkal küzd, ám két új kutatás meggyőzően igazolta, hogy ezek nem járulékos problémák, hanem betegségük szerves részét képezi. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a gasztroenterológiai problémák megléte a súlyosabb esetekhez szokott társulni.
Az egyik vizsgálat a glutén szerepét vizsgálta,...

A másik vizsgálatban kutatók genetikai elemzésekkel kimutatták, hogy az autistáknak más a bélflórájuk, mint egészséges kortársaiknak, beleértve a velük egy háztartásban élő testvéreiket: kevesebb féle és a szokásostól eltérő arányú pro biotikus baktérium van a beleikben. A cikk szerzői felvetik, hogy ezek a felismerések új megközelítést hozhatnak az autizmus diagnosztizálásában és kezelésében.


Teljes cikk itt olvasható:

http://hetek.hu/eletmod/201309/esoemberek_remenye

Az autizmus egy kora gyermekkorban kezdődő neurológiai fejlődési rendellenesség. Egyes gyermekpszichiáterek szerint önmagában nem lenne súlyos probléma, sőt számos autista zseniről tudunk, beleértve Albert Einsteint. Azonban gyakran együtt járnak vele egyéb rendellenességek is, mint a hiperaktivitás, nyelvfejlődési rendellenességek, érzékelési problémák vagy mentális retardáció. Ezek jelentősen megnehezíthetik az érintett életét, több orvosi ellátást tesznek szükségessé, és nehezebbé tehetik a barátkozást, munkavállalást, családalapítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése