2013. 09. 21.

Okostojás

Mi is valójában az Okostojás?
Játék? Dizájntermék?
Logikai rejtvény vagy esetleg képzőművészeti alkotás?
A feltaláló szerint valahol mindegyik. Képzeljünk el egy vadcseresznyefából gyönyörűen ki­esztergált tojásformát,
amely már önmagában esztétikus, és a fogása is kellemes. Ezen pedig lyukak és minden irányba kiinduló vágatok találhatók, az összképhez pedig egy két végén gömbbel ellátott pálcika is hozzátartozik. A feladat csupán annyi, hogy a pálcát be kell helyezni a „start” lyukba, majd végig kell vezetni a labirintuson, és ki kell hozni a végén. Különböző nehézségi fokozatok léteznek, attól függően, hogy hány rétegű a labirintus a tojás belsejében. Menet közben előfordulhat, hogy a pálcikát át kell tolni a tojás túloldalára, s a megoldáshoz nemcsak logika, térlátás és kézügyesség szükségeltetik, hanem egyfajta intuíció is nélkülözhetetlen. „A valóságos életben is hasonlóan zajlanak a folyamatok. Az ember olyan összetett lény, aki döntéseit nem csupán száraz racionalitással, logikai alapon hozza meg. Döntéseiben fontos szerepe van a megérzésnek, az érzelmi állapotnak és az intuíciónak is” – mondja a feltaláló.
 

– Amikor túlságosan szélesre tárjuk a horizontot, akkor nem tudjuk elmélyíteni az ismereteinket, csak versenyt futunk az idővel. Én akkor időt adtam magamnak a horizont egy pontjának elmélyítésére, például amikor egyetlen falevelet vizsgálgattam heteken keresztül. És olyan dolgokat láttam meg benne, amilyeneket az úgymond földhöz ragadt ember nem vesz észre rajta.
Mi az, amit Ön észrevett?

– Ezt nehéz szavakba önteni, de olyan fényeket-árnyékokat, anyagszerűséget, textúrát, erezetet, kompozíciót, arányt, ritmust, mintázatot stb., amelyek megmutatták, hogy egy falevél milyen mérhetetlen remekmű. A falevél ugyanis egy teremtett dolog, amelyet az ember önmagától nem tud létrehozni, s valaki teremtőt feltételez. Az univerzum egyik csodája, s az a hihetetlen rend, ami az univerzumban benne van, az a falevélben is megtalálható. Egy távcsővel a mindenségnek csak nagyon kis részét tudjuk szemlélni, azonban egy falevelet alaposabban meg tudunk vizsgálni.

Teljes interjú itt:

http://hetek.hu/interju/201210/okostojas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése