2014. 03. 25.

Abortusz helyett szeretet

"„Te megtartanál egy Down-kóros babát?” – tette fel a kérdést Dana tavaly júliusban egy internetes fórumon. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a fórumolvasók többsége nem. Dana és férje azonban hosszas mérlegelés, valamint néhány véletlen esemény sorozata után végül Luca megtartása és felnevelése mellett döntöttek. Amúgy Dana egy veleszületett rendellenesség, valamint egy autóbaleset következtében mozgássérült, és korábban alkalmatlannak tartották a gyerekszülésre.
 ...
Beszéltem az orvosommal, aki elmondta, orvosként a terhesség megsza­kítását javasolja, emberként, nőként, anyaként viszont semmiképp. A kívánságomat tiszteletben tartva szerzett nekem időpontot a 16. héten a Semmelweis Egyetem I. női klinikájára. Ott egy idősebb orvos leültetett és részletesen elmesélte, miként zajlik a beavatkozás. Elmondta, hogy ilyen előrehaladott terhességnél először tömény sóoldattal megölik a babát, majd méhszájtágítás és erőteljes fájáskeltés következik, ami feltehetőleg összezúzza, majd megszülöm, kikaparnak, és másnap hazamehetek.
 ....
– Nem véletlen semmi, a fogyatékosságom, a balesetem, a férjem, a védekezés mellett fogant terhesség, az epegörcs, a takarítónő, a beugrós lelkész, a beforrt kamrai sövény, Luca sikeres bélműtétje, korai hazaadása… Ennyi véletlen nincs. Én rendkívül racionális gondolkodású vagyok, nehéz meggyőzni. Ha viszont sikerül, onnan már nehéz kibillenteni...."
Teljes cikk:
 http://www.hetek.hu/eletmod/201403/abortusz_helyett_szeretet

 Luca-Egy Down szindrómás kislány blogja: http://lucablogja.bloghouse.hu/  

Kapcsolódó írás: http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/10/eljen-vagy-ne-eljen.html 

"A Függetlenségi Nyilatkozatban az áll, hogy az ember elidegeníthetetlen joga az élethez és a boldogsághoz való jog. Egy társadalomnak pedig alapfeladata, hogy ezt a jogot biztosítsa. Testi és lelki sérülésektől, eltérő gondolkodástól függetlenül. Ez az emberi lét első lépése. Azoknak is, akiknek úgy alakult az élete, hogy nem tudnak lépni, a szó klasszikus értelmében.

Egy olyan világot szeretné
k, amiben az élethez és a boldogsághoz való jog nem kérdés, és nem külön megoldandó feladat, hanem ugyanolyan természetes dolog, mint az, hogy az is előre jusson és haladjon, akinek ez nem is olyan egyszerű. A sérült emberek mutatják meg, hogy nincs lehetetlen. A Társadalom pedig örüljön, hogy vannak ilyen tagjai. Megmutatják, hogy hogyan kellene élnünk."
http://kezemfogva.blog.hu/2014/03/17/masnak_szuletni_nem_valasztott_allapot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése