2014. 03. 31.

4 féle ellátás

Fogyatékossági támogatás, Rokkantsági járadék, Rehabilitációs vagy a Rokkantsági ellátás, Ápolási díj

A 4 féle ellátás kb. így állhat össze:


Születés után a gyermek után jár a magasabb összegű Csp + Gyed v. Gyes és a Gyes és az ápolási díj különbözete. Tehát ezeket az ,,ápoló” szülő kapja a gyermekre tekintettel.


1. 18 év betöltése után járhat a fogyatékossági támogatás, ha már nem jár a csp. Akkor nem jár már a csp, ha már nincs tanulói jogviszony. Tehát ha már nem tanul a gyerek, és már 18 fölött van, felváltja a Csp-t a fogy. támogatás. Ezalatt folyamatosan kapja az ápolási díjat a szülő, kivétel azokat az eseteket, amik le vannak írva az ápolási díjat összegző papíron. 
http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/04/az-apolasi-dijrol-reszletesen.html
A fogy. támogatást saját jogon kapja.
Az iskola befejezése után is folytatódhat, de már saját jogon az emelt családi pótlék igénylése, ha ezt választják a fogyatékossági támogatás helyett.


2. 18 év betöltése után jön a képbe a rokkantsági járadék is, amit szintén saját jogon kap a gyermek. Nem az ápoló szülő kapja a gyermek után, hanem a gyermek saját jogon.


3. A rokkantsági járadék mellett lehet dolgozni is a munkaképességnek megfelelően, és érdemes is azért hogy előbb- utóbb jogosult legyen a rehabilitációs vagy a rokkantsági ellátásra. (Ezek a rokkantsági nyugdíj helyett jöttek be.) Attól függ, rokkantsági járadékhogy melyikre jogosult, hogy a Rehabilitációs Szakigazgatási Szervnél az orvosi bizottság mit állapít meg, mennyire vezethető be, vagy vissza valaki a munka világába. Tehát a megváltozott munkaképességet vizsgálják. A rehabilitációs és rokkantsági ellátáshoz kell biztosított jogviszony, vagyis munkaviszony is, legalább 180 nap.


4. Mindezekkel párhuzamosan az ápoló szülő kapja az ápolási díjat, annak valamelyik változatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése