2013. 08. 04.

Down babák a játékiparban


Gyerekként a fantáziadús játékok világa elengedhetetlen. A játék az életed részévé válhat, egy része lehet magadnak. De mi van, ha nincs játék ami hozzád kapcsolódik, nincs játék, ami téged ábrázol/képvisel?
Connie Feda, egy Pennsylvani-i hat gyerekes anyuka szembesült ezzel a fontos problémával. A lánya, Hannah Down-szindrómás volt. Amikor Hannah 9 éves volt, felkavaró felfedezést tett: Nem voltak olyan kinézetű babák, mint ő. Persze voltak amerikai lány babák és Barbie-k, és más játékok, amik hasonlóan néztek ki, mint a testvérei, de egy sem volt, ami úgy nézett volna ki, mint ő.
Ez egyfajta sokként érte Feda-t. "Egészen addig soha nem vettem igazán figyelembe, hogy ő is lehet öntudatos." - mondja. Bizonyára, Hannah tudta, hogy más. Megvoltak a klasszikus Down-szindróma jellemzői; volt egy hege a nyitott szívműtét miatt, amit Feda büszkén hív Hannah "kitüntetés"-ének. Olyan sok tulajdonsága volt, ami egyedülállóvá tette, de egyediségét nem tudták jól kifejezni a piacon lévő tömeggyártású játékok.
Feda online kereste a különleges babákat, amik remélhetőleg megfelelnek Hannah ízlésének, de üres kézzel és elbátortalanodva jött ki belőle. "Nagyon sablonosak voltak" - mondja Feda. Valahogy idejétmúlt sztereotípiák voltak. Volt egy csomó "hervatagság" és kilógó nyelv. Ez NEM így van már. A DS gyerekek most jóval egészségesebbek."

"Dolls for Downs" - létrehoztak egy újfajta társat, vonzó, valósághű kinézetű babákat készítettek Down-szindrómás vonásokkal

http://www.hlntv.com/article/2013/03/19/dolls-downs-downs-syndrome-connie-feda

Az álom, hogy létrehozzunk egy babát, amelyik rávilágít a Down-szindrómás gyerekek szépségére, élénkségére és elszántságára, már valóság!
A neve Ellie!



Funkcionalitás a valódi életben

A részletek a kiegészítőkön és felhasználásban a Foglalkoztató és Játékterápiához jött, de itt egy bemutató arról, hogy áll a termelés eddig:
Célunk:
- szem és kéz koordináció
-
finom motoros készségek fejlesztéséhez és finomításához
- tapintás
- vizuális motoros fejlődés
-
kétoldalú koordináció
- szenzoros integráció
- pozitív megerősítés a játékon keresztül
A babáink ruháit 'barátságosabb' méretűre szabják, hogy a gyerekek kevesebb csalódottsággal tudják öltöztetni a babákat.
Speciálisan tervezett öltözetek a szenzoros integráció kérdéseinek kezelésére változatos szövetekkel.
Mind jó minőségű vinyl konstrukciós, ami lehetővé teszi a vízben való játszást.

Sokféle kiegészítői vannak, mint a láb merevítők, kerekes székek, etető csövek, lélegeztető csövek és beszéd eszközök.
Nyakkendők, csatok és gombok, amelyek nem túl-méretesek és akadósak, és nem is túl kicsik, és nehezek, hanem inkább a hagyományos méretűek, amiket az emberek a mindennapi életben használnak.

Mi NEM a Down:
- A Down-szindróma nem egy tragédia
- A Down-szindróma nem egy betegség. Ez nem fertőző. Ez nem terjed át senkire.
- A Down-szindróma nem a világ vége. Csak út közben néha úgy érezzük.
- A Down-szindróma nem az első és utolsó dolog, amire minden nap gondolsz
  életed  végéig.
- A Down-szindróma nem az, hogyan határozod meg a gyermekedet.
- A Down-szindróma nem a vég. Ez egy teljesen új életút kezdete.
- A Down-szindróma nem életveszélyes, ez inkább életerősítő.

http://www.dollsfordowns.org/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése