2013. 08. 24.

Hogyan hat a televízió a gyermek fejlődésére?

Azokat a gyerekeket, akik túl sokat ülnek a tévé előtt, az iskolában többször csúfolják, és tanulási nehézségek is sokkal gyakrabban lépnek fel náluk – állapította meg egy kanadai kutatócsoport. Az ajánlott tévézési idő felett minden egyes óra komoly negatív hatásokkal jár.
Az átlagos időnél 72 perccel többet tévézők szókincsében és matematikai képességeikben visszaesést mutattak már a bölcsődékben. Ráadásul a kutatás során csak az otthon töltött időt vették számításba, de egyre gyakoribb, hogy a gyerekekre vigyázók számára is egyszerűbb megnyomni a gombot, mint interaktív elfoglaltságot találni a kicsiknek. Voltak olyan kisgyermekek, akik naponta öt óránál többet töltöttek a tévé előtt.

Linda Pagani professzor, a tanulmány szerzője szerint munkájuk azért is különösen fontos, mert "kapcsolatot talált a kisgyermekkorban túlzásba vitt tévézés és az óvodáskorban fellépő gyenge motorikus képességek és pszichoszociális nehézségek között."

...nagyobb tudatosságra van szükség a szülők részéről az ajánlások komolyabban vételére: csecsemőkorban lehetőleg semennyit ne tévézzen a gyermek, kétéves kor után pedig naponta maximum két órát."...

..."a kora gyermekkor döntő az agyfejlődés és a viselkedés kialakulása szempontjából."

(részlet a cikkből)
Forrás: http://www.hetek.hu/hatter/201308/agyukra_megy_a_tevezes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése