2014. 01. 19.

A baba értelmi fejlődéséről

Néhány ötlet, milyen fejlesztő játékokkal segíthet babájának:
1. Ölbéli játékok: a mondókázás, hintáztatás, lovagoltatás, a gyermekdalok énekelgetése egyaránt nagyon jó hatással van a babára. Fejlesztik az egyensúlyérzéket, a ritmusérzéket, a nyelvi készségeket és közben a baba biztonságban érzi magát, testközelségben van.
2. Meséljünk neki! A fejből mondott kitalált történetek, a baba mindennapjairól szóló kis mesék egyaránt nagyon hasznosak. Nem csak elalváskor mondhatja őket, hanem bármikor, amikor szeretné a figyelmét lekötni.
3. Nézegessünk képeket! Az újszülöttek a kontrasztos képeket szeretik (pl. fekete-fehér, fekete-piros képek), a nagyobbak már szívesen nézegetnek egyszerűbb ábrákat, figurákat, állatokat is. Lapozgassanak közösen könyveket, mondja el neki, mit lát a képen, kérje meg, hogy mutasson meg figurákat a képeken.
4. Beszélgessünk vele! A baba születésétől fogva, minden nap beszélgessen vele! Mondja el neki, mi történik vele, mit csinál most, és mi fog történni. Ez megnyugtatólag hat a babára, segít számára megérteni a vele történteket és hamar megtanulja a gyakran ismétlődő tevékenységek neveit is, ezáltal türelmesebben tud majd várni pl. az etetésre, vagy a fürdésre és ő is egyre pontosabban fejezi majd ki magát, már jóval a beszéd kialakulása előtt is.
Vida Ági teljes cikkét itt olvashatod:
http://www.tescobaba.hu/szulok-vagyunk/vida-agi-cikke-a-baba-ertelmi-fejlodeserol/ 
Ne az legyen tehát a cél, hogy a fejlesztő játékokkal látványos és gyors eredményt érj el, hanem az, hogy érezzék jól magukat, játsszanak, érje minél többféle, változatos inger a babát, hiszen az agy fejlődésének ez mindenképpen jót tesz, hosszú távon pedig ez lesz majd, ami könnyebbé teszi számára a tanulást élete folyamán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése