2014. 01. 03.

Ápolási díjról többet


  A kiemelt ápolási díjra való jogosultságot megalapozó körülményekről:
http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2014/01/a-kiemelt-apolasi-dijra-valo.html

Az ápolási díj  jár elvileg születéstől, de általában először az egyéb ellátásokat szokták kimeríteni (GYED,GYES), ezért nem is szólnak, hogy van erre is lehetőség.:( .Az ápolási díj igénybevételének elég sok feltétele van, lentebb elolvasható. Bizonyos esetekben a járási hivatal állapítja meg, bizonyos esetekben pedig az önkormányzatnak lehet rá hatásköre.  Részletesen lásd.:
http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/06/apolasi-dij.html

A fokozott ápolást igénylő gyermek után járó, magasabb összegű ápolási díj  igényelhető, akkor is ha más, rendszeres pénzellátásban is részesülsz. Így viszont, ha az összege kisebb, mint az ápolási díj, akkor az összege a két összeg közötti különbség.
Nyomtatvány letölthető:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=13fc0184512f7405&mt=application/msword&url=https://mail.google.com/mail/u/0/?ui%3D2%26ik%3Ddd79813cd2%26view%3Datt%26th%3D13fc0184512f7405%26attid%3D0.1%26disp%3Dsafe%26realattid%3Df_hiw5nwin0%26zw&sig=AHIEtbTWbDZNP36HWvuPTrsrTtZQ38ACXg

Amit még megtudtam, hogy a gyes és az alap ápolási díj között, 900.-ft a különbözet, mivel munkaviszonynak számít, ezért 10% levonnak a teljes összegből.
1000.-ft kell azonban kifizetniük, nem adhatnak kevesebbet.


A fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos ápolásánál érdemes a különbözetet megigényelni. (kb.9000.-ezer ft.-/hó, amit ki fognak fizetni a gyesen kívül.)

Az ápolási díjnál kicsit máshogy van, mint a gyesnél.
A tartósan beteg, fogyatékos hozzátartozót ápoló személy a juttatást nem veszíti el, amennyiben 4 órás állást vállal munkahelyen, otthonában pedig korlátozás nélkül bármennyit.

1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
42. § (1) Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha
.......d)keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja

Kiemelt ápolási díjat vezethetnek be a nagyon súlyos élethelyzetben lévő emberek támogatására,...

2014. január 1-től módosul az ápolási díjhttp://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/12/2014-januar-1-tol-modosul-az-apolasi-dij.html

Az új rendszerben négy kategória lesz: 
           -alapösszeg a bruttó 29.500 Ft nem változik:


·    méltányossági ápolási díj: alapösszeg 80%-a, bruttó 23.600 Ft


·    ápolási díj: alapösszeg 100%-a, bruttó 29.500 Ft


·    emelt összegű ápolási díj: 150%-a bruttó 44.250 Ft (most 130 %)


·    kiemelt ápolási díj: alapösszeg 180%-a, bruttó 53.100 Ft (most 130 %)


Lényeg:


·    az ápolási díj marad ugyanannyi


·    a mostani, fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos ember után járó díj két kategóriára bomlik: a nagyon betegek után járó összeg 38.350 Ft-ról 44.250 Ft-ra emelkedik, míg a nagyon-nagyon betegek után 38.350 Ft-ról 53.100 Ft-ra (bruttó)

A kiemelt ápolási díjat azok kaphatják, akik olyan személyt ápolnak, aki nem rehabilitálható, egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képesek. Ezt a rehabilitációs hatóság (nyilván szakorvosi véleményre) állapítja meg. Ugyanilyen, tehát kiemelt összegű ápolási díj-kategória, ha valaki magasabb összegű családi pótlékot kap, miniszteri rendeletben meghatározott betegségre, fogyatékosságra tekintettel. Ez a rendelet:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300005.ESC&celpara=#xcelparam

8 megjegyzés:

  1. krizíshelyzetben az ápolási díjon lévők 2014-ben is!
    A kiemelt ápolási díjat még nem érvényesíthették az érintett ápolási díjon lévők! Mivel a januárban beadott igények még nem kerültek elbírálásra, pedig egy idős mozgáskorlátozott,fekvőbetegnél ez már évek óta orvosilag rég kimutatott, bizonyított! Miért ez a hosszadalmas átfutási idő? És miért nem lehetett minimálbérre, ill. munkaviszonyként elbírálni, ezt a közérdeket, társadalmunkat nagyon is érintő kérdést, helyzetet, megnyugtatóan, emberségesen, és a megélhetést valóban segítő intézkedést megtenni!
    Miért nem ismeri el a Magyar Kormány még most sem az ápolási díjon lévők áldozatos, mindennapos, szünetnélküli munkavégzését, legalább a minimálbér szintjének megadásával! Kórházat, szociális intézményeket váltanak ki ezzel a betegápolók! Teljes háztartási munkát, gondozást, minden egyéb szükséges feladatot felvállaltak, mégis a társadalmi megbecsülése ennek a munkának a legrosszabban van díjazva! Ezért mélyszegénységbe, létminiumum alatt élnek a betegápolók! Az Önkormányzatok sem támogatják anyagilag az ápolók munkáját, sem fizikailag nincs segítségük a betegápolásban. Nem csak kisgyerekesekből áll az ország, hanem sok olyan családból, ahol van beteg ember, aki ápolásra szorul évekig, évtizedekig. A súlyosan fogyatékossá, fekvő beteggé vált szülők ápolása, teljesen ellehetetleníti az anyagi helyzetét a családtagoknak! Közgyógyigazolványt minden olyan esetben ki kellene állítani, ahol fekvőbeteget ápolnak hosszú évekig, és nincs már rá esély a járásra, önmaguk ellátására! Miért kell megnehezíteni az eladósodást, hajléktalanná válást elősegíteni azzal, hogy nem kellő anyagi segítséget nyújtanak a fekvőbeteg ápolóknak! Mi lesz így a jövője az ilyen sorsú embereknek, betegeknek, és családjuknak? Miért nincs kellő anyagi támogatás még most sem? Miért hagyják mélyszegénységbe a családokat? Hiszen a legtöbbet a társadalmunkért az ilyen emberek teszik meg! Hol van itt a kellő társadalmi elismerés? A betegápolók jövője senkinek sem fontos? Mi lesz az Ő nyugdíjukkal? Őket miért nem támogatja a Magyar Állam ugyanúgy, mint a gyerekeseket, vagy nyugdíjasokat? Miért nincs ingyenes BKV bérlet, vagy legalább ahhoz hozzájárulás?
    Miért az IP cím a lényeg, nem a kérdések megoldása? Mikor lesz végre olyan Kormányzás Magyarországon, aki a betegápolók jogait is nézi? És nem hagyja utcára kerülni Őket, csak azért, mert merték felvállalni szeretetből a beteggé vált családtagjuk önzetlen gonozását! De meddig lehet Őket napi 800.-Ft-ból még életben tartani? Vagy megvárják, míg Ők is beteggé válnak?
    Meddig mehet még ez a mélyszegénységbe juttatás a Kormány részéről? Mikor lesz már olyan Önkormányzati szociális támogatási forma, ami az ápolási díjon lévőket is figyelembe veszi, nem csak a kisgyerekes családokat? Nemcsak fiatalokból áll az ország! Hanem vannak idősebb korosztályok is, akik pont azért nem tudnak már dolgozni, mert beteget ápolnak! Őket is megilletnék az életfenntartásához szükséges anyagi támogatások, jogok!
    2014.03.03.
    .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2014. március 4. kelt levél
      Köszönöm levelét, együtt érzek és egyet értek, jogosak a felvetései, sok a tennivaló ezen a területen. Fontos lenne önökre is odafigyelni. De egyikünk sincs abban a pozícióban, hogy ezen tudnánk változtatni, talán, érdemes lenne többször, több helyen jelzéseket adni ezekről a problémákról. Talán, előbb-utóbb meghallják az ön, önök segélykiáltását is. Mivel most vannak a választások, érdemes lenne a helyi képviselőjelölteknek ezeket felvetni, mert legyünk jóhiszeműek: a hatalom, elvileg, az emberek segítésére kellene, hogy működjön. Sok sikert kívánok!

      Törlés
  2. Aludnak, nem látnak azok az illetékesek, akiknek meg kellene hallaniuk a segélykiálltásukat az ápolási díjon lévőkét!
    Miért ez a nagy társadalmi közömbösség az idős fekvő beteggé vált emberek iránt? És miért hagyják magukra a családokat az összes anyagi terheikkel? Miért nem tesznek már hatékony intézkedést a munkaviszonnyá való elismerésének, ennek az önfeláldozó munkának?
    Miért nem emelik fel legalább a minimálbér szintjére ezt a nagyon is közmunkát! Hiszen a társadalomról veszik le minden nap ezek az emberek a terheket, azzal, hogy mindent felvállaltak a kórházak, szociális otthonok helyett!
    Felháborító ez a nagy közömbösség az ország részéről, a vezetők részéről, az emberek részéről! Akik még nem ápoltak beteget, azoknak fogalmuk sincs mennyi mindenről le kell mondaniuk az érintett ápolóknak, családoknak! Ideje lenne már észre venni, hogy nem csak egészséges idősek vannak, hanem nagyon sok idős beteg szülő van, akiket csak a családjuk gondoz és lát el! Annak ellenére, hogy a TB-t az idős betegek megfizették több tíz éven keresztül, mégsem juttat semmit sem vissza a kormány a betegápolásukba!
    Elfogadhatatlan, hogy semmit sem tesz a kormány ezügyben!
    2014.07.10.

    VálaszTörlés
  3. Semmit sem tettek a képviselők a fenti témákban. Csak a kopogtató cédulákat gyűjtötték. A fizetésükön kívül, az emberek sorsa egyáltalán nem is érdekelte Őket. Nem foglalkozik itt Magyarországon hivatalból senki sem a betegápolók elkeserítő, kilátástalan helyzetével! A semmiért veszik fel a fizetésüket. És csak azt erőltetik,hogy minnél magasabb poziciókba juttassák magukat. Nem a beteggé vált emberek élethelyzetének a javításán fáradoznak! Ez a tény, ezt kellene végre már egyszer orvosolni! Emberként viselkedni a parlamentben, nem csak a maguk hasznát lesni a fizetéseiket felemeltetni, közpénzekből!

    VálaszTörlés
  4. Talán még annyit az íráshoz hozzátennék, hogy olyan negatív diszkriminációt tesz az állam az idős és a gyerekek ellátása között, hogy munkaviszonyként, csak a gyerekek ápolását ismeri el! Mire fel? Hiszen egy idős beteg gondozása sokkal nehezebb. Azt nem lehet iskolába leadni, hogy addig dolgozhasson az Édesanyja. Egy idős embert nem lehet napközben csak úgy magára hagyni, folyamatos ápolásra van szüksége. Nincs, aki az ápolót segítse, ha nincs még egy ingyenesen besegítő családtag. A kórházakban ezt 3 nővér felváltva végzi az ilyen munkát. És mellette semmit sem kell csinálnia. Nem kell takarítania, bevásárolnia, főznie, ügyeket intéznie. Van szabadsága, van szabadideje, van nyaralási lehetősége. Munkaidő után haza mehet, vége a műszaknak. De az ápolási díjon lévőknek nincs ilyen kedvezményük. Még a BKV bérletet is teljes áron kell megfizetniük a közlekedéshez. Nem hogy kafetéria, meg szabadság!
    Akik ezeket az embertelen törvényeket hozták, hogy semmibe se veszik az otthoni ápolási díjon lévők munkáját, azoknak kellene a nap 24 órájában felelősséget vállalniuk az ápolók helyett! Mert csak az éli át ezt a helyzetet, aki már gyakorolta az ápolást! De a parlamentben ülő képviselők ilyen jellegű munkát soha sem végeztek! Ez látszik csak a Magyar Állam hozzáállásán, a beteggé vált emberek, és családtagjaik nem kellő és hatékony anyagi támogatásán!Kb. összesen, csak 9000 ilyen ember van magyarországon, aki súlyosan fogyatékos, magatehetetlen embert ápol, aki felmerte vállalni ezt a nagyon nehéz feladatokat. Mégis ennyi embert nem tud támogatni a Magyar Kormány. De stadionokra, luxus kiadásokra tellik, meg a médiákban a szórakoztató műsorokra. Értelmetlen, nem emberközpontú ez a kormány! Semmivel sem jobb az előzőeknél! Emberszeretetből már rég levizsgáztak előttünk!
    2014.09.19.

    VálaszTörlés
  5. Sajnos a helyzet rosszabb, mint volt. Az Önkormányzatok nem kellően figyelnek oda az ilyen élethelyzerekre. Pedig az lenne a dolguk!

    VálaszTörlés
  6. A súlyosan fogyatékos mozgáskorlátozott fekvő betegnek nem jár közgyógyigazolvány alanyi jogon.
    És miért nem, erre tud valaki választ adni.
    Arra hivatkoztak, hogy 32 évvel ezelőtt még nem rokkant nyugdíjasként ment el nyugdíjba. Ezért nem adható!
    Ez normális Önök szerint, hogy ezzel el utasítják a kérelmet?Pont annak nem adnak ilyen segítséget aki súlyosan mozgáskorlátozott sclerozis multiplexes beteg. Annak ellenére, hogy minden orvosi papír ezt alátámasztotta már ezt a tényt évekkel ezelőtt!
    Valaki tud erre elfogadható választ adni?

    2015.12.17.

    VálaszTörlés