2014. 01. 16.

Mit kell csinálni, ha a kiírtnál jóval hamarabb indul meg a szülés?...

Dr. Bodrogi Eszter az MHEK (rövidebb és ismertebb nevén Honvédkórház) koraszülött intenzív osztályának (PIC) vezetőhelyettese kollégáival együtt külföldi tapasztalataira alapozva néhány éve itthon is sikeresen tereli európai színvonal felé a kórház ezen részlegét. A nemcsak országos, de európai szinten is rendkívül jó eredményekkel rendelkező PIC-en olyan szokatlan, de annál emberibb dolgokkal találkozni, minthogy a szülők akár éjjel 3-kor is benézhetnek meglátogatni a gyereküket,..

Antibiotikumot is szoktak adni az édesanyának, de ami a legfontosabb, hogy szteroidot kapjon az anya. Ezt tüdőérlelőnek hívja a köznyelv, elsősorban arra való, hogy a koraszülött babáknak a még éretlen tüdejét felturbósítva megérlelje, de ez még csomó más dologra is hatással van, pl. koraszülött szövődményekre. Az az igazi, ha 48 óra eltelik az első dózis után....

...Egészségügyi törvény van rá, 1997-ben született, és leírja, hogy a gyereknek joga van az anyja társaságában lenni. S ennek ellenére a hierarchikus magyar egészségügyben rögzült, hogy az intenzív osztályon a szülő csak látogató, és akadályozza a munkát.

Négy és fél évet dolgoztam Angliában koraszülött intenzív osztályon, és nagyon sok dolgot onnan hoztam haza. A mentalitásból, a családbarátságból, az európaiságból sok minden innen ered, de nem csak tőlem, hanem más kollégáktól is. Kellett hozzá a főnököm, dr. Nádor Csaba nyitottsága, bizalma, vagy például Schill Bea doktornő, aki már évtizedek óta alkalmazza a kenguru módszert. De sok helyről sokféle szakember jött össze, akik hozták a maguk szemléletét, ami itt összeállt. Ez jól működik, mert nagyon jók az eredményeink.
A legnehezebb dolog volt a nővéreket megváltoztatni. Megkaptam az elején sokszor, hogy mi lesz a gyerekekből, ha mondjuk nem nyúlhatnak hozzá, amikor 50-et szaturál, s el kellett hitetni velük, hogy semmi baja nem lesz, nem intubáljuk, nem szúrunk bele hatvanöt tűt, s ezt nem azért csinálja, mert halálos beteg, hanem mert koraszülött, és ilyen a természete. És elhitték végül, jó 1-2 év alatt, de ez nem is olyan hosszú idő. Most már látják visszajönni ezeket a gyerekeket, látják, hogy mennyire jól vannak.
Mégis, talán a legnagyobb harc ez a szülő beengedés volt nálunk is. Azt meg kellett szokni, hogy 10 percenként bejön egy anyuka, kérdezősködik, néha, valljuk be, zavarbaejtőt kérdez, de azt szoktam mondani, a kérdés biztosan jó, és ha nem megy a válasz, akkor szóljanak nekem, vagy valamelyik orvosnak. Nem az a megoldás, hogy a kérdezőt kiküldjük, vagy maradjon csöndben, hanem az, hogy megtanulunk rá válaszolni.
Ez idő volt mire átment, aztán jött az, hogy éjszaka is jöhetnek az anyukák, utána meg, hogy kapukód van, és nem csöngetnek. Az sem volt egyszerű. Apró pici lépések, idő és csordaszellem kell. Amint a törzsgárda átfordult, onnantól kezdve nem számít, ha van egy-két ember, aki nem ért egyet, de a többség egy irányba halad....

Teljes interjú itt:   
http://divany.hu/poronty/2014/01/14/ha_ezt_neonatologusoknak_mondom_sokkot_kapnak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése