2016. 02. 11.

Last Letter -szókincsfejlesztés

Szókincsfejlesztő, gyorsasági-megfigyelős társasjáték

A játékot a forgalmazó 8 éves kortól ajánlja!
Ettől függetlenül mi kipróbáltuk kisebb gyerekeknél is, a tapasztalatokat az alábbiakban olvashatjátok:

Ez a klasszikus szólánc játék egy sokkal szórakoztatóbb, motiválóbb változata.
A játék alapjául szolgáló kártyák rendkívül igényesek, az illusztrációk sokszínűek.
A megjelenített helyzetek , események témája szerteágazó, a hétköznapi szituációktól ,
a vicceseken át az egészen meghökkentőkig terjed a skála.
A szabályok világosak, könnyen érthetőek. Iskolás, 7-8 éves gyermekekkel a játékszabály már nagy biztonsággal betartható.
Kisebb gyerekekkel is lehet játszani, a szabályok egyszerűsítésével, mert rájuk is nagyon motiválóan hatnak a színes és vicces képek, ábrák. Esetükben a nehézséget az adja, hogy még nem képesek a szavakat hangokra bontani, ezáltal a kezdő és utolsó hangot kiválasztani. Ha ebben segítünk nekik, általában további probléma, hogy az adott hanggal nem tudnak szót mondani, ez a szabály túlságosan szűk keret nekik, amit nem is tudnak értelmezni, vagy a gyakorlatba átültetni. 
5 éves gyermekkel ezt a játékot 2- féle módon játszottuk. Először szabályosan, 5 kártya kiterítésével. Bár a gyermek nagyon lelkes volt, a fentebb leírt problémák jelentkeztek, ami számomra csorbította a játék élvezhetőségét, mert lényegében én gondolkodtam helyette. A gyermeki kíváncsiság és a lenyűgöző illusztrációk azonban kitartásra sarkalltak, így kipróbáltunk egy másik verziót. A szabályt leegyszerűsítettük. A szólánc és 5 kártya egyszerre való alkalmazása helyett egyszerre csak 1 érdekes képet választottunk ki, és arról kellett gyűjteni bármilyen típusú, bármely hanggal kezdődő szavakat. (Nehezítésként a későbbiekben például lehet emelni a kártyák számát és/vagy adott kategóriákon belül gyűjteni a szavakat,stb.) Igazából a játék nehézségi szintjének meghatározása a felnőtt kreativitásától nagyban függ, és könnyen igazítható minden gyermek egyéni fejlettségi szintjéhez.

A játék nagy pozitívuma, hogy tulajdonképpen nincs rossz válasz. Még,ha a gyermek által adott szó nem is szerepel konkrétan a képen, de ő meg tudja magyarázni, hogy miért arra gondolt, megoldása így is elfogadható. Ezáltal könnyen tud sikerélményhez jutni.
A játék tehát nem csupán a szólehívást, az aktív és passzív szókincs bővítését és a szabálytartást segíti elő, hanem egyúttal a kreativitást, és asszociációs képességet is fejleszti. Emellett rendkívül szórakoztató, örömteli és vicces perceket szerez a játékosoknak. A gyermek gondolkodása komplex módon, mégis játszva fejlődik.
A megoldás nem mindig adja magát. Emiatt a türelem, kitartás és a frusztrációtűrés növelésére is rendkívül alkalmas. Összességében ez egy nagyon sokszínű, sokrétű, rengeteg lehetőséget magában rejtő játék, amit képi világa miatt a gyerekek (és a felnőttek is) nagy örömmel játszanak.
Praktikus utazásokra, kirándulásokra is, mert nincs nagy helyigénye.

/ fejlesztő pedagógus ajánlásával/


Szóláncokat alkotó,-nyelvtanulást segítő játék!

 Játékszabálya itt:


Utolsó betű (szólánc társasjáték, szókincs fejlesztő kártyajáték
 



-61 képpel-intenzív színekkel 
-irreális és egyben szürreális rajzokkal
-2 vagy több játékossal
-7-99 év korig:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése