2016. 03. 09.

Zabpehely süti

Az eredeti receptet a sógórnőmtől kaptam. Ott felesben volt a fehér és barna cukor és sima lisztet használt. Én egy kicsit változtattam rajta. Tönköly lisztet és csak barna cukrot használtam a sütihez és kipróbáltam egy kis áfonya hozzáadásásval is:) Mind a zab, mind az áfonya jó hatással van a szervezetünkre. Egy kis csoki meg belefér, főleg feketecsoki, ami hasznos és olyan ősi gyógyszer, amely recept nélkül kapható! Legközelebb viszont nádcukorral fogom kipróbálni, mert az egészségesebb, mint a hasonmása!


Hozzávalók:

-15 dkg zabpehely

-10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

-0,5 kávéskanál szódabikarbóna

-1 kávéskanál fahéj

                                                          Összekeverni!


15 dkg vaj

12 dkg barna cukor (nyírfa-vagy nádcukor)

1 tojás

1 tábla fekete csoki apróra vágva


Lehet áfonyával vagy mazsolával is kicsit feldobni!


Az egészet összekeverni! Kis golyókat formálni, sütőpapíros tepsibe tenni és vizes kézzel ellapítani! (de lehet, hogy magától is szétlapul sütés közben:)

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 percig sütni!

Fémdobozban hetekig is eláll, amennyiben marad belőle.

Ez olyan "gyorsan készül és még gyorsabban fogy el süti!" :)


(Tejföllel is feltúrbózhatjuk, akkor viszont több lisztet kell használni hozzá! Lehet más sorrendben is elkészíteni pl. olvasztott vajba beletesszük a zabpelyhet, így talán puhább kekszet kapunk. Az előbbi recept alapján inkább roppanós.) )


Zabról:

A táplálkozástudományi szakemberek legfrissebb kutatási eredményei szerint szinte egyetlen más élelmiszer sem tudja oly mértékben kielégíteni tápanyagszükségletedet, mint a zab. Az élsportolók szerint is kiváló energiaforrás, és az orvosok is kihasználják a zab sokoldalú gyógyhatását és védőerejét, sőt, ma már a gyermekétkeztetésnek is egyik kulcsfontosságú eleme.

http://www.biotechusashop.hu/your-body/2012/12/03/Az_egyik_leg%C3%B6sszetettebb_energiaforr%C3%A1sunk_a_zab/

Csokiról:

http://www.evamagazin.hu/psziche_test_es_lelek/15459_mindent_a_fekete_csokoladerol.html

Áfonyáról:

http://fekete-afonya.bioplus.hu/afonyale-hatasa/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése