Úgy gondoltam hasznos erről a növényről írni.
Sajnos több "speciális" gyermeknél fordul elő cukorbetegség vagy más allergikus eredetű probléma, az emésztőrendszerük is gyengébb lehet, és
az immunrendszerük erősítése is fontos szempont.
Ezekre mind jó hatással van ez a régi, de újra felfedezett növény.
Termeszthetjük, de vannak már kész termékként kaphatóak is.
A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és
polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező
fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a
répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a
vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/november/csicsoka.html
A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét
(1-1,5%), inulint (14-16%), levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus
készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan
alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát
nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a
cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen
emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető
belőle.
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/csicsoka_a_csudajo_csodagumo/20080107170500Örök élet és szépség
Csodazöldség, gyógyszer és remek diétás alapanyag, különösen cukorbetegek számára. Sokkal kevésbé hízunk tőle, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli. A benne lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig különösebb lelki görcsök nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik. Az inulint már rákterápiában is alkalmazták, de a csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét. A csicsókának kb. ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Itt muszáj vallani egyik rossz tulajdonságáról is, ez pedig az emészthetetlen beltartalom okozta jelentős mértékű gázképződés és puffadás. Aki tehát nem szokott hozzá, gyakori, kis mennyiségű adagokkal kezdje. Ha mindez nem volna elég, még rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin-tartalma is magas.
http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20121116-a-csicsoka.html
http://www.vital.hu/themes/health/csicsoka.htm
Csicsóka krémleves
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20121116-csicsoka-kremleves.html
• Csicsóka roston sült sertéskarajjal
60 dkg csicsóka, 80 dkg sertéskaraj, 1/2 citrom, só.
Mihelyt kivesszük a földből a csicsókát, azonnal fel kell használni. Megmossuk, megtisztítjuk, majd citromos vízbe dobjuk, hogy a színét ne veszítse el. Sós vízben negyven percig főzzük, ha megfőtt, kiszedjük, lecsöpögtetjük és roston sült sertéskarajjal tálaljuk.
• Vajas csicsóka
40 dkg csicsóka, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, só, bors, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csicsókát hideg vízbe dobjuk, majd onnan kivéve szeletekre vágjuk és 20 percig főzzük. A vízből kiszedve lecsepegtetjük. Vajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és ebbe tesszük a csicsókát. Könnyű bámulásig forgatjuk benne, sóval, borssal meghintjük és zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/csicsoka.html
Céklás csicsókasaláta
Két-három közepes céklát, ugyanennyi csicsókát reszeljen le közepes lyukú reszelőn és keverje őket össze. Ízesítse háromgerezdnyi fokhagymával a zöldségeket, majd két deci joghurtot keverjen hozzá. Tegyen az egészhez egy evőkanál olíva olajat is, és ízesítse még citrom levével. Reszelt tormával is kitűnő eledel.http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/N%C3%B6v%C3%A9nyek/Csics%C3%B3ka
Folytatás:
http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/07/a-csicsoka-fontos-diabetikus-etel_15.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése